Ännu oklart om karteller

VÄGVERKET2003-12-09
Vägverket har efter en intern utredning konstaterat att Vägverket Produktion bildat karteller med andra företag. Ännu är det oklart hur de kunde bildas.
Av:  Christian Örjestål

Vägverket har lämnat en rapport till Konkurrensverket där de medger att Vägverket Produktion samverkat med konkurrenter vid anbudsgivningar inom asfaltbranschen. Kartellbildningarna har i samtliga fall varit lokala och har i första hand uppkommit i västra och sydvästra Sverige.

I en kommentar till rapporten sade Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö:

”Allt tyder på att ett fåtal personer från Vägverket Produktion har varit inblandade i den otillåtna samverkan”. Därför kommer några nyckelpersoner inom Vägverket produktion att frånträda sina befattningar.

Huruvida kartellbildningen är personrelaterad är ännu oklart. Frågan är vad en enskild anställd skulle tjäna på att Vägverket bildar en kartell?

– Eftersom kartellbildningarna är lokala kan de vara personrelaterade. Det kan handla om personer som vill – inför ledningen – framstå som duktigare än de verkligen är, säger Tommy Aldvin, ordförande för ST-Vägverket.

Vägverkets personal- och ansvarsnämnd möts nu för att diskutera vad man ska göra med dem som varit inblandade i kartellbildningarna. I värsta fall kan det resultera i avsked och polisanmälan.

– Om det blir tal om polisanmälningar eller ej är upp till Konkurrensverket att avgöra, säger Tommy Aldvin. Men vi ska se om bevisföringen håller eller om den är grundad på indicier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.