Anslag flyttas från Delmos till Socialstyrelsen

DELEGATIONEN MOT SEGREGATION2022-03-11
Regeringen lägger över ansvaret för hanteringen av bidrag till insatser mot segregation från Delegationen mot segregation, Delmos, till Socialstyrelsen. Anledningen är att Delmos ska avvecklas.

Riksdagens beslut om statsbudgeten för 2022 innebär att myndigheten Delmos ska avvecklas. Därför anser regeringen enligt ett pressmeddelande att det saknas förutsättningar för myndigheten att hantera statsbidrag till kommuner, regioner och organisationer under 2022. Det gör att Socialstyrelsen i stället får uppgiften att fördela ytterligare medel till kommuner för sociala insatser i utsatta områden.

”För att behålla kvalitet och kontinuitet i vårt fortsatta arbete för att minska och motverka segregation ser vi nu till att fördela om resurser och uppdrag till andra myndigheter”, konstaterar integrations- och migrationsminister Anders Ygeman i pressmeddelandet.

Regeringens beslut innebär att regleringsbrevet för Delmos ändras. Bland förändringarna framgår att myndigheten inte ska fördela några nya medel till kommuner och regioner eller till organisationer i civilsamhället för att minska och motverka segregation. 

Drygt 218 miljoner kronor överförs i och med beslutet till Socialstyrelsen. Pengarna ska enligt pressmeddelandet fördelas till kommuner inom uppdraget om sociala insatser i utsatta områden.

De medel som återstår får Delmos använda för att fullfölja redan ingångna ekonomiska åtaganden och till administration.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.