Anställd riskerar avsked – återvände inte från semestern i tid

ARBETSFÖRMEDLINGEN2024-03-06

En arbetsförmedlare som åkte på semester och inte återvände till jobbet som planerat riskerar nu att avskedas. Trots att hans chef nekat honom ledigt var mannen borta ytterligare åtta arbetsdagar.

Mannen, som arbetar på Arbetsförmedlingen, reste bort i december och hade beviljats semester till och med den 5 januari. Men när hans ledighet var slut dök han inte upp på jobbet.

När mannens chef fick tag i honom visade det sig att han fortfarande befann sig på semesterorten, enligt en anmälan till personalsanvarsnämnden. Mannen bad då om att få förlänga sin semester, men chefen sade nej och förklarade att hans frånvaro därmed var olovlig.

Den anställde var, trots chefens varning, inte tillbaka på arbetet förrän den 17 januari. Då hade han varit borta från jobbet utan tillstånd i åtta arbetsdagar.

Mannen har i samtal med arbetsgivaren sagt att han inte hade bokat någon flygbiljett hem inför resan och att det sedan hade visat sig svårt hitta en returbiljett till ett rimligt pris.

Arbetsförmedlingen anser att mannen grovt åsidosatt sina skyldigheter mot arbetsgivaren och att ett avskedande är en befogad åtgärd, eftersom han uteblivit från jobbet utan godtagbar anledning under en inte obetydlig tid.

Fallet har anmälts till personalansvarsnämnden, som kommer att ta ställning till om mannen ska skiljas från sin anställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA