Antalet intagna på väg mot rekordnivå

KRIMVÅRD2006-03-30

Antalet intagna i landets fängelser är på väg mot toppnivåer som inte förekommit sedan 1960-talet. Det framgår av aktuell statstik från Kriminalvården.

Under februari var medelbeläggningen på landets anstalter 4 877, vilket var 82 mer än i januari och 32 mer än i februari förra året. Enligt ännu inte statistiskt bearbetade uppgifter från mars fortsätter ökningen och antalet intagna i fängelser närmar sig 5 000.

Senast så många satt i svenska fängelser var 1969, då antalet intagna i medeltal för hela året var 5 182.

Trycket är allra störst mot de slutna anstalterna där beläggningen var 104 procent i februari. På de öppna anstalterna var beläggningen 94 procent.

På häktena var medelbeläggningen 1 939. Det är en ökning med 80 jämfört med januari och innebär en beläggning av de ordinarie platserna med 104 procent.

Antalet dömda som sitter i häkte i väntan på en ledig plats på anstalt var den 1 mars 376 personer, vilket är en ökning med 48 jämfört med 1 februari.

Också antalet klienter i frivården ökar. I februari var de i medeltal 13 608, vilket är 144 fler än i februari förra året. Mest ökar de klienter som döms till kontraktsvård och de som har fotboja.

Frivården gör också allt fler personutredningar i samband med brottmål. Under årets första två månader har 425 fler personutredningar lämnats än under samma period 2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA