Arbete utan lön berättigade till a-kassa

A-KASSA2005-12-14

Regeringsrätten går i en dom emot Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. En arbetslös som arbetat mot löfte om provision får räkna tiden som a-kassegrundande, trots att han aldrig fick någon ersättning.

Mannen jobbade under fyra månader med produktplacering i en långfilm. Om han lyckats skulle han fått provision, men eftersom det inte blev något resultat fick han inget betalt för sitt nerlagda arbete. Innan produktplaceringsjobbet hade han haft en tre månader lång anställning.

När han senare anmälde sig som arbetslös och begärde a-kassa fick han avslag med motiveringen att han inte uppfyllde arbetsvillkoret, eftersom hans senaste anställning inte gett honom någon förvärvsinkomst.

Han överklagade till länsrätten, som gav a-kassan Alfa bakläxa. Syftet med arbetet med produktplaceringen var att förvärva inkomst, och därför skulle den tiden räknas honom till godo, avgjorde domstolen.

Länsrättens beslut överklagades sedan av IAF. Att bevilja a-kassa i det här fallet strider enligt IAF mot arbetslöshetsförsäkringens syfte:

”Syftet med försäkringen är att den skall ersätta ett inkomstbortfall vid arbetslöshet. Har en sökande valt att utföra arbete utan inkomst i en anställning så finns inte något inkomstbortfall att ersätta”, anser IAF.

Men både kammarrätten och Regeringsrätten har vidhållit uppfattningen att det avgörande är att han arbetat och att syftet var att få en inkomst.

Fakta Arbetsvillkor

Arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen uppfylls om man under en ramtid av tolv månader omedelbart före arbetslöshetens inträde har haft förvärvsarbete i minst sex månader och utfört arbetet under minst 70 timmar per kalendermånad eller att den sökande haft förvärvsarbete i minst 450 timmar under en sammanhängande tid av sex kalendermånader och utfört arbetet under minst 45 timmar under var och en av dessa månader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA