Arbetsförmedlingen bäst på e-handel

DIGITALISERING2019-06-17
Arbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.

Arbetsförmedlingen ligger i topp bland statliga myndigheter när det gäller andelen elektroniska fakturor, antalet e-ordrar och andelen matchade fakturor, konstaterar Digg efter en enkät till 153 statliga myndigheter. Det är andra året i rad som Arbetsförmedlingen redovisar toppresultat på alla tre nyckeltalen. Det ger effektiviseringsvinster i form av tidsbesparingar och ökad kontroll över sina inköp, skriver Digg i ett pressmeddelande.

Bolagsverket har på kort tid ökat sin matchning av e-fakturor med drygt 140 procent. Myndigheten har enligt pressmeddelandet arbetat metodiskt och fokuserat med att öka andelen elektroniska fakturor och matchningen mot order eller abonnemang.

Bland de 153 myndigheterna har var tionde underlåtit att besvara enkäten. Totalt har andelen matchade fakturor ökat med mer än 40 procent mellan 2017 och 2018, men genomsnittet är ändå bara 24 procent. Det visar enligt Digg på en stor förbättringspotential hos de statliga myndigheterna.

”Det finns stora effektiviseringsvinster med att införa e-handel i verksamheten. Genom att exempelvis automatisera flöden med order- och abonnemangsmatchning och möjliggöra automatisk avvikelsekontroll sparas tid och den interna kontrollen ökar”, kommenterar Diggs e-handelsstrateg Jeanette Löfgren i pressmeddelandet.

Detta är fakturamatchning

Fakturamatchning innebär att en leverantörsfaktura kan knytas till en order eller ett abonnemang i en myndighets e-handelssystem. Syftet är både att automatisera fakturahanteringen vilket leder till stora tidsvinster – och att upptäcka felaktigheter – exempelvis att de fakturerade priserna avviker från avtalet.

Källa: Digg

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.