Arbetsförmedlingen granskas av Riksrevisionen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-03-04
Riksrevisionen inleder en granskning av Arbetsförmedlingen med fokus på om myndigheten är tillräckligt effektiv när det gäller att förmedla jobb till arbetssökande.

I en arbetsförmedlares yrkesroll ingår att bedöma vilka insatser arbetssökande behöver, att stödja dem och att kontrollera att de söker jobb i tillräcklig omfattning, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Den kommande granskningen ska klarlägga vilken utsträckning den enskilde arbetsförmedlarens attityder och arbetssätt påverkar sannolikheten att de arbetssökande får jobb.

I arbetsförmedlarnas arbete ingår att bedöma vilka insatser de arbetssökande behöver, att stödja och vägleda, och att kontrollera att de arbetssökande söker jobb i tillräcklig omfattning. Enligt internationella studier hänger sannolikheten för att en arbetssökande ska få jobb ihop med vilka attityder och arbetssätt som arbetsförmedlaren har, men när det gäller svenska förhållanden är kunskapen begränsad, konstaterar Riksrevisionen.

Granskningen ska visa om attityder och arbetssätt skiljer sig åt mellan arbetsförmedlare, och vilken effekt det i så fall har på sannolikheten för de arbetssökande att få jobb. Riksrevisionen kommer även att undersöka om kostnaderna för olika arbetssätt skiljer sig åt. Målet är att granskningen ska leda till relevanta rekommendationer även om delar av förmedlingsverksamheten utförs av fristående aktörer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.