Arbetsförmedlingen och Boverket bäst på e-handel

DIGITALISERING2020-10-20
Boverket och Arbetsförmedlingen har utsetts till årets e-handelsmyndigheter av Myndigheten för digital förvaltning, Digg. De två har på olika sätt utmärkt sig i sitt arbete med e-handel.

Digg följer årligen upp de statliga myndigheternas arbete med e-handel, som ett led i att främja elektroniska inköpsprocesser. Efter en enkät till 156 myndigheter med fler än 50 anställda har Digg nu utsett Boverket och Arbetsförmedlingen till årets e-handelsmyndigheter 2019.

Arbetsförmedlingen har utmärkt sig med ett fakturaflöde som till 76 procent matchar med en order eller ett abonnemang. Det gör Arbetsförmedlingen bäst i klassen, enligt Digg. Arbetet med fakturamatchning möjliggör ökad automatisering av fakturahanteringen, vilket leder både till stora tidsvinster och att felaktigheter upptäcks, konstaterar Digg i ett pressmeddelande.

”Genom att säkerställa att nya leverantörer kommer in rätt från början och följa dem genom e-handeln till avstämning skapas effektiva processer som håller över tid. En bra dialog med leverantörerna är också väldigt värdefull”, konstaterar Arbetsförmedlingens e-handelssamordnare Eva Gårdby i pressmeddelandet.

Boverket kommer på förstaplats när det gäller andelen e-fakturor, i jämförelse med pappers- eller pdf-fakturor. 95 procent av myndighetens inkommande fakturaflöde är e-fakturor. Snittet bland de 149 myndigheter som svarat i enkäten ligger på 76 procent. Enligt Digg har Boverket arbetat aktivt med omställningen till e-fakturor sedan länge.

”Vi var tidigt ute med att arbeta med omställningen av e-fakturor och har aktivt sökt upp leverantörer som skickat pappersfaktura eller mailat fakturan till oss”, kommenterar Pia Rehnqvist, ekonom på Boverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.