Arbetsgivare vill öka arbetstiden

TYSKLAND2004-04-05

Arbetsgivarna i de västtyska delstaterna vill öka statstjänstemännens arbetstid till 42 timmar. Facket hotar med storstrejk.

Av:  Andreas Altermann

Den 26 mars sade delstaternas arbetsgivarförening upp arbetstidsavtalen. Och från den borgerliga oppositionen hörs krav på att den offentliga sektorn ska bli ett exempel för den privata sektorn: ”Gör Tyskland konkurrenskraftigt med arbetstidsförlängning utan lönekompensation”.

I normala fall arbetar en offentliganställd från västra Tyskland, det som tidigare var Västtyskland, ungefär 38,5 timmar i veckan. I östra Tyskland är arbetstiden cirka 39,5 timmar per vecka.

De som driver arbetstidsökningslinjen hårdast är Edmund Stobier från det konservativa partiet i Bayern, CSU, och den inflytelserike Roland Koch, CDU, konservativ från Hessen.

Den rödgröna regeringen har gjort avsevärda eftergifter för att få igenom sitt sparpaket för socialförsäkringssystemet och pensionerna, ”Agenda 2010”. Förbundskansler Gerhard Schröder säger ännu så länge nej till arbetstidsförlängning och till att skrota kollektivavtalen. Men hans kompromisser med oppositionen har skapat en stor klyfta mellan socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen.

Harald Reutter, presstalesman på Verdi, Europas största fackförening för tjänstesektorn, ser arbetsgivarnas utspel som en allvarligt menad framstöt.

–Vi tror att, förutom att vissa delstaters ministerpresidenter vill profilera sig, så är den långsiktiga strategin från arbetsgivarhåll att göra arbetstidsförlängning salongsfähig, säger Harald Reutter.

1,1 miljoner av de tyska statstjänstemännen är så kallade ”beamte”. Det innebär att de är livstidsanställda och har sin arbetstid och lön reglerad via lagstiftningen.

Bayern lagstiftade för flera år sedan om att deras ”beamte” skulle öka sin arbetstid från 38,5 till 40 timmar. Flera förbundsländer följde efter, så flertalet ”beamte” i delstaterna arbetar nu mellan 40 och 41 timmar. Att ingen strejkade mot detta beror på att den gruppen inte har strejkrätt.

–Arbetsgivarsidan menar att det har uppstått en orättvisa i arbetstidsregleringen för de 1,9 miljoner andra offentliganställda, och vill alltså öka arbetstiden även för dem, förklarar Harald Reutter.

Det är en mycket farlig utveckling, anser han.

–Får arbetsgivarsidan igenom kraven på ökad arbetstid utan lönekompensation, samtidigt som vi går med på flexibla arbetstider, öppnar det för nya försämringar.

När man arbetar mer för samma lön, blir det i realiteten en sänkt timlön, påpekar Harald Reutter.

– Det är inte otroligt att nästa steg blir en sänkning av arbetstiden igen, till 35 timmar, men med den nya timlönen. Det hela blir då ett gigantiskt lönesänkningsprogram för hela den offentliga sektorn.

Verdis ordförande Frank Bsirska hotar nu med den största storstrejken någonsin som svar på arbetsgivarnas utspel.

Verdi

Verdi bildades den 1 juni 2001 genom en sammanslagning av fyra olika förbund. Verdi har över 3 miljoner medlemmar, främst inom tjänstesektorn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA