”Arbetsgivarna har bevisbördan”

ST-KOMMENTAR2003-12-15

Glöm procentsatser och ”stupstockar”. Börja tala om lönebildningen istället. Och låt de lokala arbetsgivarna visa att de lever upp till vad parterna enats om centralt.

Det är budskapet från förbundsledningen inför de lokala löneförhandlingar som tar vid direkt efter att det centrala avtalet undertecknats.

– Parterna är överens om att följa lönerna i den konkurrensutsatta sektorn. Nu ligger bevisbördan hos de lokala arbetsgivarna, menar STs ordförande Annette Carnhede.

Trots den allmänna uppmaningen att inte tala om procentsatser, så säger hon att likvärdighet med den privata sektorn kräver en löneuppgörelse som är ”mer än en procent ytterligare”. Då menar hon utöver de 2,5 procenten i ”stupstocken”- den pott som parterna ska utgå ifrån om de inte kan komma överens lokalt.

Varför gick facket med på en så låg ”bottenplatta” om ni är överens om ett högre utfall?
– Alternativet var att gå till medling. Vår bedömning är att det inte skulle ge mer pengar. Det finns till och med risk för att vi skulle få ett sämre bud.

Individgarantin på 230 kronor kan förhandlas bort lokalt. Hur ser du på det?
– Vårt krav har varit att klara reallöneskyddet åt alla. Det gör man inte om man förhandlar bort individgarantin. Om någon avdelning ändå gör det, så går den emot den policy som STs förhandlingsråd slagit fast.

Det har varit ovanligt lite tal om jämställdhet i lönerörelsen. Riskerar inte löneklyftorna att öka ytterligare med det här avtalet?
– Om vi sätter kraft bakom kravet på lönebildning och försöker hitta kriterier för lönesättningen så kommer lönerna att bli mer jämställda. Det vet man av erfarenhet.

Men varför har arbetet med lönebildning hittills fungerat så dåligt på många arbetsplatser?
– Det är bland annat en utbildningsfråga. Även de fackliga företrädarna behöver öka sin kompetens när det gäller att värdera arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA