Arbetsgivarna vill ha avtal utan »siffermässiga garantier«

AVTAL2006-08-22

Flexibilitet är nyckelordet i den nya statliga arbetsgivarstrategin. Både vad gäller verksamhet och avtal. Möjlighet till individuella anställningsvillkor och verksamhetsanpassad arbetstid är några av ingredienserna.

Nya förutsättningar, framför allt ökad globalisering och mer EU-samarbete ställer statlig verksamhet inför stora utmaningar. Det betonas i strategin för den statliga arbetsgivarpolitiken 2007–2010 från Arbetsgivarverket.

Statlig kärnverksamhet sätts i fokus, heter det. Utvecklingen mot mer bolagiseringar, konkurrensutsättning och outsourcning väntas fortsätta.

Centrala avtal »utan låsningar i form av siffermässiga garantier« förespråkas liksom lönesättning så nära verksamheten som möjligt och större möjlighet till individuella överenskommelser.

Ett mål är avtal med mer inslag av tidsbegränsade anställningar för viss typ av uppdrag.

Bemanning då det krävs

Arbetstiden bör också verksamhetsanpassas, betonas det i riktlinjerna. Myndigheterna måste kunna bemannas på de tider av dygnet och på de dagar då verksamheten kräver »utan att detta medför orimligt höga kostnader«.

Det statliga trygghetssystemet ska utvecklas så att »arbetslinjen stärks och omställning och rörlighet stimuleras«.

Statsanställdas sjuk- och pensionsvillkor ska harmonieras med vad som gäller för den övriga arbetsmarknaden.

Samverkan mellan arbetsgivare

Slutligen betonas att arbetsgivarsamverkan är en av de viktigaste förutsättningarna för den statliga arbetsgivarpolitiken.

Det gäller framför allt utbildning, information och att utveckla verktyg för att bedöma uppföljning och effektivitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA