Vårdpersonal har mer positiva känslor till jobbet än genomsnittet, visar en studie.
Bild: Getty Images.
Vårdpersonal har mer positiva känslor till jobbet än genomsnittet, visar en studie.

Arbetsglädje lönar sig

ARBETSMILJÖ2019-10-10
Offentliganställda ­känner större engagemang i sitt arbete än privatanställda, och kvinnor gör det i ännu högre utsträckning än män, enligt en studie från det finländska Arbetshälsoinstitutet och det belgiska universitetet KU Leuven.

Studien bygger på data från 35 000 anställda i 30 europeiska länder.

Lärare, vårdanställda, jordbrukare samt chefer och specialister hade mer positiva känslor och större motivation för jobbet än genomsnittet, trots att många samtidigt upplevde sitt arbete som slitsamt.

Engagemang i arbetet är också vanligare bland personer över 60 år än bland unga. I ett pressmeddelande för forskaren Jari Hakanen vid Arbetshälsoinstitutet fram teorin att det kan hänga samman med att äldre som har ett lägre engagemang redan har lämnat arbetslivet.

Det finns ett positivt samband mellan arbetsengagemang och god hälsa och goda arbetsprestationer. Därför är det viktigt att arbetsgivare inte bara arbetar för att lösa akuta arbetsmiljöproblem, utan även för ett stärkt engagemang på arbetsplatsen, anser Jari Hakanen. Faktorer som enligt forskningen bidrar till det är ett utvecklande och självständigt arbete, välfungerande ledarskap, feedback och ett gott arbetsklimat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Lina (ej verifierad) fre, 10/11/2019 - 10:32
Spännande! Vad är det för källa till "Vårdpersonal har mer positiva känslor till jobbet än genomsnittet, visar en studie."?
Inlagt av Alexander Armiento (ej verifierad) fre, 10/11/2019 - 10:46
Hej Lina! Studien i fråga är den som beskrivs i artikeln. Källan är tydligt angiven i ingressen. Du kan hitta mer information om studien på Arbetshälsoinstitutets sajt: https://www.ttl.fi/sv/engagemang-i-arbetet-ar-vanligare-inom-utbildnings-och-vardsektorn/
Med vänlig hälsning
Alexander Armiento, chefredaktör för Publikt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.