Arbetslivsintroduktion utan mening

SOCIALFÖRSÄKRING2012-01-16

Ett fåtal av de utförsäkrade upplever insatsen arbetslivsintroduktion som meningsfull. Det visar en intervjuundersökning som Försäkringskassan genomfört.

De allra flesta upplever att arbetslivsintroduktionen är meningslös. Förberedelserna för övergången är för dåliga, och de flesta anser att de fått för lite information om programmets syfte och målsättning och hur det ska gå till. Bristen på framförhållning gör att många inte upplever situationen som begriplig eller hanterbar.

Inför och under den tre månader långa arbetslivsintroduktionen känner nästan alla intervjuade osäkerhet och oro om hur ekonomin ska bli. Det gör att fokus skjuts till att handla om framtiden istället och samtidigt förhindrar en reell närvaro den egna omställningsprocessen. Bara i undantagsfall tycker man sig ha fått hjälp med att formulera realistiska förväntningar på vad deltagandet kommer att innebära.

Rapporten bygger på djupintervjuer med 21 personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under första kvartalet 2011. Samtliga intervjuades vid tre tillfällen – före, under och efter arbetslivsintroduktionen. Enligt rapporten är de intervjuades svar anmärkningsvärt lika, när de ombeds utvärdera upplevelsen av programmet. Den stora merparten beskriver erfarenheten som meningslös och bara några få uppger att de upplevt programtiden som meningsfull.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA