Arbetsmarknaden väntas ljusna i år

BUDGETEN2010-04-15

Regeringen målar upp en ljus bild av ekonomin i vårbudgeten. Läget på arbetsmarknaden betecknas som ”allvarligt”, men prognosen är ändå mer optimistisk än i höstas. Kanske lite väl optimistisk, enligt TCOs chefsekonom.

Av:  AnnaKarin Löwendahl & Eva Spira

Regeringen förutspår att arbetslösheten minskar och sysselsättningen vänder uppåt igen redan i år, snarare än 2011 som man trodde i höstas. Arbetslösheten beräknas ligga på 8,8 procent 2011 och minska till 8 procent 2012, vilket är betydligt lägre än höstens prognos. Bruttonationalprodukten, BNP, väntas hamna på 3,9 procent 2011 och på 3,5 procent 2012. Även det en något mer optimistisk bedömning än tidigare.

I vårbudgeten presenteras flera tillfälliga åtgärder för att mota arbetslösheten tills konjunkturen vänder:

  • Arbetssökande som fyllt 55 år ska från och med juli kunna kvalificera sig för så kallade nystartsjobb redan efter ett halvår, jämfört med normalt ett år. Undantaget ska gälla i ett år.
  • 100 miljoner kronor går till en satsning på fler sommarjobb för skolungdomar i kommuner, landsting och ideella föreningar. Anslagen till sommarskolor, där unga kan komplettera betyg för att bli behöriga till gymnasiet, utökas också.
  • Västra Götalandsregionen, som drabbats hårt av finanskrisens efterdyningar, får 104 miljoner kronor för fler utbildningsplatser inom yrkesvux, yrkeshögskolan och högskolan. Satsningen pågår även nästa år till en kostnad av 144 miljoner kronor.
  • Regeringen väljer också att tidigarelägga vissa planerade infrastrukturprojekt under året, både underhåll och mindre investeringar; motsvarande 300 miljoner kronor till vägar och 200 miljoner kronor till järnväg. Regeringen har även tidigare aviserat mer långsiktiga infrastruktursatsningar som ska genomföras den kommande tioårsperioden.

TCOs chefsekonom Göran Zettergren tycker att regeringen är lite väl optimistisk i sin bedömning av ekonomin. Både Riksbanken och Konjunkturinstitutet har betydligt högre arbetslöshetssiffror i sina prognoser för de kommande åren. Regeringen har också varit mer optimistisk när det gäller BNP-tillväxten än Riksbanken och Konjunkturinstitutet.

– Om man är för optimistisk behöver man inte vidta tillräckliga åtgärder för att motverka krisen, säger Göran Zettergren.

Hans uppfattning är att regeringen ska föra en mer expansiv finanspolitik och öka de offentliga utgifterna. Att regeringen dragit tillbaka stödet till kommunerna tycker han är särskilt bekymmersamt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA