Arresten i Malmö finns i Rättscentrum.
Bild: Leif Ingvarson/Mostphotos
Arresten i Malmö finns i Rättscentrum.

Arbetsmiljöbrister vid arresten i Malmö

POLISEN2022-11-14
Efter allvarliga arbetsmiljöproblem vid Polisens arrest i Malmö under oktober har arbetsgivaren beslutat att utöka grundbemanningen. Förändringarna träder i kraft under december.

I oktober förekom stora arbetsmiljöproblem vid Polisens arrest i Malmö, orsakade av en kombination av låg grundbemanning och flera sjukdomsfall bland personalen. I flera interna tillbudsanmälningar har en polisanställd beskrivit situationen. Enligt anmälan fanns inte tid för personalen att göra toalettbesök, och det var nödvändigt att kasta i sig måltider.

”Låg grundbemanning skapar hög stress”, skriver anmälaren och konstaterar att det leder till att dagliga rutiner genomförs med bristfällit säkerhetstänkande eller inte alls.

Ett befäl beslutade att stänga arresten mellan klockan 10 och 20. Trots detta förbättrades enligt anmälan inte belastningen och stressnivån i arresten. Eventuella larm eller allvarliga incidenter skulle inte ha kunnat hanteras på ett fullgott sätt utan fördröjning, skriver anmälaren.

Vid skiftbyte på kvällarna tvingades befälet lotta en ordinarie dagpersonal att stanna kvar på beordrad övertid, eftersom ingen var beredd att jobba över frivilligt.

Enligt den ansvarige chefen har det genomförts nyrekrytering av personal, vilket innebär att bemanningen ökas i december.

”Det är viktigt att vi vidtar de åtgärder som vi har kommit överens om när arbetsmiljön är ansträngd”, skriver chefen i anslutning till anmälan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.