Arbetsmiljöverket hänvisar i sitt beslut till föreskriften som säger att arbetsplatsens utformning ska vara sådan att det finns tillgång till personalutrymmen och toaletter.
Bild: Mostphotos
Arbetsmiljöverket hänvisar i sitt beslut till föreskriften som säger att arbetsplatsens utformning ska vara sådan att det finns tillgång till personalutrymmen och toaletter.

Arbetsmiljöverket: Tågpersonal får gå på toa

SPÅRTRAFIKEN2019-08-28
Personal på tågoperatören Arriva i Skåne ska få toalettpaus efter maximalt två och en halv timme, enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket. Beslutet kommer sedan ett skyddsombud lämnat in en begäran då personalen beskrivit hur de kan tvingas avstå dryck eller använda buskar vid stationer om det kniper, skriver Sekotidningen.

Beslutet gäller Pågatågen i Skåne, som drivs av Arriva. Om tågbolaget inte följer Arbetsmiljöverkets beslut och inför pauserna senast i januari 2020 kan det bli tal om vite på 80 000 kronor, enligt Sekotidningen.

Personal som tidningen har pratat med beskriver hur de låter bli att dricka kaffe och försöker planera in pauser så gott det går. En lokförare säger att det händer att buskarna vid någon av tågstationerna får fungera som toalett i nödfall.

När problematiken blev känd införde Arriva toalettpauser efter tre och en halv timme, men efter en inspektion ansåg Arbetsmiljöverket att det inte är tillräckligt. Därför sattes gränsen till två och en halv timme.

”Det har tidigare ansetts vara en rimlig gräns för bussförare och är därmed något som vi kan förhålla oss till”, säger Arbetsmiljöverkets sektionschef Ulrika Scholander till Sekotidningen.

Arbetsmiljöverket hänvisar även till en föreskrift som säger att arbetsplatsens utformning ska vara sådan att det finns tillgång till personalutrymmen och toaletter.

I sitt svar till Arbetsmiljöverket anför Arriva att det räcker med det faktum att lokförare har rätt att stanna tåget om de behöver använda toaletten. För tågvärdarnas del finns det möjlighet att använda de toaletter i tåget som är till för passagerarna, menar bolaget.

Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund förklarar att beslutet kommer att överklagas.

”Jag vill inte föregripa vad vi kommer att anföra. Det kommer att framgå när vi lämnar in överklagan till Arbetsmiljöverket”, säger han till Sekotidningen. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.