Arbetssjukdomarna minskar kraftigt

OLYCKOR2006-01-16

Antalet arbetsolyckor minskade med 6 procent och antalet arbetssjukdomar med 18 procent under 2005, enligt statstik från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket redovisar antalet inkomna anmälningar under 2005. Minskningen av antalet arbetssjukdomar och arbetsolyckor med frånvaro är en tydlig trend. Jämfört med 2003 har arbetsolyckorna med frånvaro minskat med 14 procent och arbetssjukdomarna med en tredjedel.

Enligt verkets analys beror minskningen på förstärkt tillsyn och ett systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna. Dessutom har den allmänna debatten förhöjt medvetandet hos både arbetsgivare och arbetstagare.

De flesta arbetsskador och arbetssjukdomar inträffar i tillverkningsindustrin som står för en fjärdedel av fallen. Vård och omsorg är också överrepresenterade. 55 procent av sjukdomsfallen drabbar kvinnor, medan männen råkar ut för 60 procent av olyckorna.

Totalt inträffade 33 200 arbetsolyckor med frånvaro och 54 400 utan frånvaro under 2005. Dessutom inträffade 14 400 olycksfall på väg till eller från arbetet.

Antalet anmälda arbetssjukdomar var 17 500.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA