Ärendehög tas över av ny myndighet

INSPEKTIONEN FÖR VÅRD OCH OMSORG2013-05-31

I morgon, 1 juni, tar den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg över en del av Socialstyrelsens verksamhet. På köpet får de drygt 6 000 oavgjorda ärenden, skriver Vårdfokus.

Den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kommer att ansvara för tillsyn inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och för verksamheter som bedrivs enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Ivo ska också handlägga anmälningar enligt exempelvis lex Maria, lex Sarah och klagomål från allmänheten. Det är något som har släpat efter hos Socialstyrelsen. Så när nya myndigheten påbörjar sitt arbete får de också med sig en ryggsäck med 6 300 oavgjorda ärenden, enligt tidningen Vårdfokus.

Den personal som arbetat med frågorna på Socialstyrelsen flyttar med till den nya myndigheten, som till att börja med kommer att ha omkring 550 anställda. Generaldirektör för Ivo är Gunilla Hulth-Backlund.

Socialstyrelsen ska i fortsättningen arbeta med föreskrifter, nationella riktlinjer, uppföljningar, legitimering och regeringsuppdrag. Myndigheten ska också fortsätta att vara ansvarig för vissa register, som patientregistret och dödsorsaksregistret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA