Arrestvakt dömd för sexuellt ofredande

POLISEN2022-04-12
En arrestvakt döms av Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och 50 dagsböter för sexuellt ofredande sedan han tafsat på en intagen kvinna i hennes cell, rapporterar Dagens Juridik. Mannen nekar till anklagelserna.

Kvinnan hade omhändertagits för ett misstänkt narkotikabrott. Hon tillkallade arrestvakten för att toalettpapperet tagit slut, och när han kom in i cellen ska han ha tagit henne på bröstet, smekt henne längs kroppen och försökt kyssa henne. Enligt tingsrättens dom var hennes berättelse om det inträffade klar och utförlig, fri från motsägelser och rik på detaljer och därför trovärdig.

Kvinnans uppgifter fick också stöd av en annan arrestvakt, skriver tidningen. Denne vittnade i tingsrätten om att kvinnan berättat för honom om vad som hänt redan samma dag som händelsen inträffade. Kvinnan hade också berättat om ofredandet för sin advokat som besökt henne under dagen.

Arrestvakten ska enligt Dagens Juridik ha sagt i tingsrätten att han aldrig kommit närmare än en meter från kvinnan och nekade till att ha gjort något fysiskt mot henne.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det inte kommit fram några rimliga skäl för kvinnan att hittat på händelsen eller ljuga om den. Tingsrätten konstaterar enligt tidningen också att det var kvinnans advokat som bad om tillåtelse från kvinnan att få tala med polisen om ofredandet. Kvinnan själv hade inte varit drivande för att göra en anmälan.

Brottet är enligt tingsrättens dom av sådan art att det föreligger presumtion för fängelse. Men eftersom mannen tidigare är ostraffad och det inte finns anledning att tro att han kommer att återfalla i brott bestäms påföljden till villkorlig dom förenad med dagsböter, skriver tidningen. Eftersom en fällande dom sannolikt leder till att mannen får sin väktarlegitimation återkallad nöjer sig domstolen med att döma ut 50 dagsböter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.