Arrestvakt dömd för sexuellt ofredande

POLISEN2022-04-12

En arrestvakt döms av Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och 50 dagsböter för sexuellt ofredande sedan han tafsat på en intagen kvinna i hennes cell, rapporterar Dagens Juridik. Mannen nekar till anklagelserna.

Kvinnan hade omhändertagits för ett misstänkt narkotikabrott. Hon tillkallade arrestvakten för att toalettpapperet tagit slut, och när han kom in i cellen ska han ha tagit henne på bröstet, smekt henne längs kroppen och försökt kyssa henne. Enligt tingsrättens dom var hennes berättelse om det inträffade klar och utförlig, fri från motsägelser och rik på detaljer och därför trovärdig.

Kvinnans uppgifter fick också stöd av en annan arrestvakt, skriver tidningen. Denne vittnade i tingsrätten om att kvinnan berättat för honom om vad som hänt redan samma dag som händelsen inträffade. Kvinnan hade också berättat om ofredandet för sin advokat som besökt henne under dagen.

Arrestvakten ska enligt Dagens Juridik ha sagt i tingsrätten att han aldrig kommit närmare än en meter från kvinnan och nekade till att ha gjort något fysiskt mot henne.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det inte kommit fram några rimliga skäl för kvinnan att hittat på händelsen eller ljuga om den. Tingsrätten konstaterar enligt tidningen också att det var kvinnans advokat som bad om tillåtelse från kvinnan att få tala med polisen om ofredandet. Kvinnan själv hade inte varit drivande för att göra en anmälan.

Brottet är enligt tingsrättens dom av sådan art att det föreligger presumtion för fängelse. Men eftersom mannen tidigare är ostraffad och det inte finns anledning att tro att han kommer att återfalla i brott bestäms påföljden till villkorlig dom förenad med dagsböter, skriver tidningen. Eftersom en fällande dom sannolikt leder till att mannen får sin väktarlegitimation återkallad nöjer sig domstolen med att döma ut 50 dagsböter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA