Arrestvakter fälls för våld mot intagen

KRIMINALVÅRDEN2024-05-08

Två arrestvakter döms till dagsböter för att ha knuffat en omhändertagen man så att han föll och slog ut två tänder. I ett yttrande skriver Kriminalvården att arrestvakterna sannolikt kommer att få behålla sina jobb.

Den händelse som lett till domen mot de två arrestvakterna inträffade när de skulle föra en berusad man in i en cell. Av en övervakningsfilm framgår att de knuffade mannen, som föll utan att ta emot sig med händerna. Han slog ut två tänder och fick blodvite och smärtor.

Enligt incidentrapporten som skrevs efter händelsen hade mannen snubblat och ramlat, men övervakningsfilmen visade alltså ett annat förlopp. Det filmade materialet visar också att mannen inte var våldsam eller gjorde motstånd på annat sätt mot vakterna. Därmed hade vakterna ingen rätt att själva använda våld, slår domstolen fast.

De båda anställda är tidigare ostraffade och kommer enligt ett yttrande från Kriminalvården sannolikt att få behålla sina jobb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA