Arriva varslar 300 anställda på Pågatågen

SPÅRTRAFIKEN2020-06-15
Vikande intäkter till följd av coronapandemin gör att att buss- och tågbolaget Arriva varslar 300 anställda på Pågatågen om uppsägning.

Under fredagen rapporterade Sydsvenskan att Arriva varslar 300 anställda på Pågatågen om uppsägning. Kommunikationschefen Christer Ekelund, säger till tidningen att coronapandemin gjort att intäkterna minskat kraftigt då turer ställts in och passagerarna blivit färre.

”Vi har ett sviktande passagerarunderlag i sommar och i höst. Vår bedömning är att vi även under nästa år har en lägre produktion än tidigare. Vår affärsmodell bygger på levererad produktion, det vill säga antal körda kilometer och goda biljettintäkter. Den håller inte i och med att vi får betydligt lägre intäkter i år och under nästa år”, konstaterar Christer Ekelund i en intervju med tidningen.

Huvudmannen Skånetrafiken har inte anammat samma strategi som SL i Stockholm där bolagen ersätts för förluster på grund av minskat resande under pandemin.

Totalt har Pågatågen omkring 480 anställda, enligt den egna hemsidan. Hur många som faktiskt kan komma sägas upp är för tidigt att svara på.

”När vi lägger ett varsel är det bättre att gå ut lite större. I förhandlingarna med facket och när vi säkert vet hur trafiken utvecklas avgörs det hur stor personal som verkligen behövs framöver”, säger Christer Ekelund till Sydsvenskan.

ST har omkring hundra medlemmar på Pågatågen. Mikaela Kronholm Lundgren som är ordförande lokalt berättar att hon inte får kommentera några siffror men att varslet lett till både oro och frustration bland anställda.

– Vi har många unga människor som känner en ovisshet och inte riktigt vet vad det här innebär. En del tror att varsel betyder att man blivit uppsagd men så är det ju inte, säger hon till Publikt.

Som förtroendevald fick hon under ett möte på fredagen beskedet om varslet. Samtidigt publicerades artikeln i Sydsvenskan och många anställda fick reda på att varslet var lagt den vägen. 

– Det är många som är förbannade och besvikna över att de fick reda på det här genom en artikel i tidningen och inte direkt från ledningen, säger Mikaela Kronholm Lundgren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.