Arriva varslar 300 anställda på Pågatågen

SPÅRTRAFIKEN2020-06-15

Vikande intäkter till följd av coronapandemin gör att att buss- och tågbolaget Arriva varslar 300 anställda på Pågatågen om uppsägning.

Under fredagen rapporterade Sydsvenskan att Arriva varslar 300 anställda på Pågatågen om uppsägning. Kommunikationschefen Christer Ekelund, säger till tidningen att coronapandemin gjort att intäkterna minskat kraftigt då turer ställts in och passagerarna blivit färre.

”Vi har ett sviktande passagerarunderlag i sommar och i höst. Vår bedömning är att vi även under nästa år har en lägre produktion än tidigare. Vår affärsmodell bygger på levererad produktion, det vill säga antal körda kilometer och goda biljettintäkter. Den håller inte i och med att vi får betydligt lägre intäkter i år och under nästa år”, konstaterar Christer Ekelund i en intervju med tidningen.

Huvudmannen Skånetrafiken har inte anammat samma strategi som SL i Stockholm där bolagen ersätts för förluster på grund av minskat resande under pandemin.

Totalt har Pågatågen omkring 480 anställda, enligt den egna hemsidan. Hur många som faktiskt kan komma sägas upp är för tidigt att svara på.

”När vi lägger ett varsel är det bättre att gå ut lite större. I förhandlingarna med facket och när vi säkert vet hur trafiken utvecklas avgörs det hur stor personal som verkligen behövs framöver”, säger Christer Ekelund till Sydsvenskan.

ST har omkring hundra medlemmar på Pågatågen. Mikaela Kronholm Lundgren som är ordförande lokalt berättar att hon inte får kommentera några siffror men att varslet lett till både oro och frustration bland anställda.

– Vi har många unga människor som känner en ovisshet och inte riktigt vet vad det här innebär. En del tror att varsel betyder att man blivit uppsagd men så är det ju inte, säger hon till Publikt.

Som förtroendevald fick hon under ett möte på fredagen beskedet om varslet. Samtidigt publicerades artikeln i Sydsvenskan och många anställda fick reda på att varslet var lagt den vägen.

– Det är många som är förbannade och besvikna över att de fick reda på det här genom en artikel i tidningen och inte direkt från ledningen, säger Mikaela Kronholm Lundgren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA