Arriva säger upp på Pågatågen

SPÅRTRAFIKEN2020-11-17

Anställda på Pågatågen får nu återigen frågan om de kan tänka sig att gå ned i arbetstid. Tackar personalen nej den här gången väntar uppsägning, enligt ST.

Transportföretaget Arriva har nu påbörjat uppsägningar av personal till följd av coronapandemin. Arriva varslade tidigare i år omkring 300 anställda om uppsägning och gick under hösten ut med ett erbjudande till heltidsanställda om att gå ned i arbetstid och samtidigt byta till ett enligt facket mindre förmånligt kollektivavtal.

Den som tackade nej till det erbjudandet skulle betraktas som uppsägningsbar. Trots det svarade bara en person ja till erbjudandet enligt en undersökning som gjordes av de fackliga organisationerna.

Nu upprepar Arriva sitt erbjudande, med tillägget att den som tackar nej sägs upp från och med den 1 december, berättar Mikaela Kronholm Lundgren som är ordförande på ST inom Pågatågen.

– Det är inte bra. Vi kommer att behöva den här personalen. Arbetsgivaren räknar med att vi kommer gå över på branschavtalet i december men så kommer det inte bli. Vi kommer inte ge oss i den här avtalsrörelsen, säger hon.

Det nuvarande lokala avtalet på Pågatågen gäller till den 1 december. Läget i förhandlingarna är enligt Mikalea Kronholm Lundgren fortfarande ovisst. Även hur många som kan komma att sägas upp är osäkert.

Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund konstaterar i Sekotidningen att företagets uppfattning är att det fortsatt finns en övertalighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA