Bild: Creative Commons

Anställda säger nej till påtvingad deltid

SPÅRTRAFIKEN2020-10-13
Bara en av trehundra anställda ska ha tackat ja till Arrivas erbjudande om att gå ned i arbetstid och byta kollektivavtal, enligt en undersökning som facken på Pågatågen har gjort.

Innan sommaren varslade Arriva 300 anställda på Pågatågen om uppsägning, med anledning av coronapandemin som lett till inställda turer och färre passagerare.

I slutet av september meddelade sedan transportföretaget att man ville ändra tjänstgöringsgraden för all tillsvidareanställd åkande personal som i dag arbetar heltid. Personalen erbjöds i stället nya anställningar på 80 procent. Samtidigt ville också Arriva att personalen skulle byta kollektivavtal, något som fick ST inom Pågatågen att se rött.

De som tackade nej eller inte svarade på erbjudandet riskerade, enligt Arriva, att bli uppsagda, medan de som tackade ja inte längre skulle omfattas av varslet. Totalt ska 320 anställda ha fått erbjudandet.

Sista svarsdag på erbjudandet var satt till 12 oktober och enligt ST och Seko som frågat de anställda om hur de svarat ska 300 ha tackat nej. Endast en person ska ha svarat att den tackat ja till erbjudandet, 17 har inte besvarat frågan eller svarat vet ej.

Mikaela Kronholm Lundgren, ordförande för ST inom Pågåtågen, är nöjd med att de anställda satt ned foten.

– Det här är förstås en vinst i sig. Medlemmarna är trötta på att vi hela tiden måste slå tillbaka och känner nog att det får räcka nu. Men än är det inte över och vi får se vad som händer härnäst, säger hon.

Arriva tillbakavisar fackens siffror, men vill samtidigt inte kommentera hur många som tackat ja till erbjudandet. Enligt Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva, kommer företaget nu att färdigställa en ny trafikplanering innan man går vidare med varslet.

– När tidtabellerna är lagda börjar personalplaneringen och det är först efter det vi vet hur vi ska agera i den fortsatta processen med de här varslen och hur många som kommer att beröras, säger Christer Ekelund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.