Aspirantutbildning blir obligatorisk

POLISEN2020-01-27
Från slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.

Normalt pågår polisutbildningen under två och ett halvt år. Mot slutet av utbildningen arbetar studenterna sex månader som polisaspiranter. Civilanställda inom Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen har möjlighet att söka en särskild polisutbildning, men den har hittills inte gett möjlighet till aspiranttjänstgöring. Men från 25 februari ska aspiranttjänstgöring bli obligatorisk också för de analytiker, civila brottsutredare eller specialister inom ekonomi eller it som vill komplettera sina kunskaper och bli poliser.

”Polisutbildningen för civilanställda har hittills inte använts i någon större utsträckning. En anledning är att de civilanställda inte har kunnat tjänstgöra som polisaspiranter. Nu ändrar vi på det så att fler polisanställda kan ta steget att vidareutbilda sig till poliser”, konstaterar inrikesminister Mikael Damberg, S, i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen har det faktum att civilanställda inte kunnat tjänstgöra som aspiranter under utbildningen varit en brist som har avhållit polisen från att använda utbildningen. Därför ändras nu regelverket så att sex månaders aspirantutbildning blir en obligatorisk del av polisutbildningen. Dessutom byter utbildningen namn, från polisutbildning för specialister till funktionsinriktad polisutbildning.

I dagsläget har ett femtiotal polisanställda påbörjat vidareutbildningen för att bli poliser. På sikt vill Polismyndigheten använda utbildningen i något större utsträckning. Den vanliga polisutbildningen ska dock vara huvudvägen till polisyrket även i fortsättningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.