”Asylmottagandet gör flyktingar sjuka”

FORSKARE2007-09-06

Den långa väntan på besked om asyl gör flyktingar sjuka. Det visar en undersökning som bland annat Institutet för psykosocial medicin står bakom, berättar Dagens eko.

En grupp forskare, under ledning av Bertil Larsson vid landstinget i Värmland, har studerat en grupp flyktingar som väntat länge på besked om uppehållstillstånd . De har tidvis levt gömda i Sverige. Enligt forskarna är läget så allvarligt att det krävs radikala förändringar av asylsystemet.

– Vi tror att för många kommer även det nuvarande asylsystemet att innebära åratal av väntan och det klarar inte rejält traumatiserade flyktingar, säger Bertil Larsson till Dagens eko.

Beslut om asyl måste fattas snabbare även om det innebär lägre rättssäkerhet, menar forskarna från Centret för traumatisk stress i Värmland och Institutet för psykosocial medicin i Stockholm. De har intervjuat ett 60-tal personer som levt i Sverige i flera år och som i genomsnitt hållit sig gömda i tio månader.

– Så som systemet ser ut i dag innebär den rättstrygghet som vi tycker är så bra att många dukar under, säger Bertil Larsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA