Åtal för spritköp

TAXFREE2007-01-10

Två tjänstemän på Migrationsverket har åtalats för tjänstefel. De två männen anklagas för att ha handlat alkohol och cigaretter på en avvisad mans boardingkort.

De två tjänstemännen skulle avvisa en man till Turkiet, som suttit i förvar på männens arbetsplats. På Landvetters flygplats fick de ett boardingkort som skulle användas av den man som skulle avvisas. Med hjälp av det köpte de två tjänstemännen vin, sprit och cigaretter i flygplatsens taxfree-shop. I tullen åkte de fast. Eftersom de inte själva skulle resa hade de inte rätt att köpa tullfria varor, och tullen beslagtog dessa.

Nu har tjänstemännen åtalats för tjänstefel vid den lokala tingsrätten i Västsverige. Om de fälls kan straffet bli dagsböter.

Migrationsverkets personalansvarsnämnd avvaktar den rättsliga processen. Männen stängdes av från tjänstgöring under en kort tid, men arbetar kvar vid verkets förvarsenhet. De handlägger inte längre verkställighet av avvisningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA