Kriminalvårdaren nekar till att ha spritt bilden, och säger i samtal med arbetsgivaren att är en tidigare flickvän som har skickat bilden via Snapchat på hans telefon.
Bild: Mostphotos
Kriminalvårdaren nekar till att ha spritt bilden, och säger i samtal med arbetsgivaren att är en tidigare flickvän som har skickat bilden via Snapchat på hans telefon.

Åtalsanmäls för att ha fotat säkerhetsbedömning

KRIMINALVÅRDEN2020-10-27

En anställd inom Kriminalvården har åtalsanmälts efter att han fotograferat en intagen klients säkerhetsbedömning med sin telefon. Bilden spreds senare via Snapchat, men mannen nekar till att vara ansvarig för det och skyller på en före detta flickvän, enligt arbetsgivarens internutredning.

Mannen var satt att övervaka en livstidsdömd person som hade transporterats från en anstalt i Mellansverige till sjukhus efter att ha drabbats av en akut sjukdom i februari i år.

På läkares inrådan fick den intagne stanna över natten och kriminalvårdaren erkänner i samtal med arbetsgivaren att han då har tagit en bild av den intagnes skriftliga säkerhetsbedömning med hjälp av appen Snapchat i sin privata telefon.

Några månader senare fick Kriminalvårdaren in en anmälan från en annan man som hade fått bilden skickad till sig av kriminalvårdaren via Snapchat. Mannen hade en tid efter händelsen insett att det han fått ta emot var olämpligt, och bestämt sig för att anmäla saken.

Mannen som anmälde händelsen är inte anställd inom Kriminalvården. Han har också tagit en skärmdump av den skickade bilden på sin egen telefon, skriver myndigheten i sin internutredning.

Kriminalvårdaren nekar till att ha spritt bilden vidare, och säger i samtal med arbetsgivaren att det måste vara en före detta flickvän som har skickat bilden genom att använda hans telefon.

Han hävdar att anledningen till att han tog bilden från första början är att han behövde ha säkerhetsbedömningen lättillgänglig eftersom den intagne personen var krävande och han därför ville ”slippa sitta med papper framför klienten”. Anledningen till att bilden togs via appen Snapchat är för att bildkvaliteten blir bättre så, säger kriminalvårdaren enligt internutredningen.

Kriminalvården har skickat ärendet vidare till sin personalansvarsnämnd och samtidigt åtalsanmält kriminalvårdaren, eftersom man anser att mannen har begått tjänstefel i och med att han enligt lag är skyldig att hemlighålla den intagnes säkerhetsbedömning.

I internutredningen konstaterar man att mannen ”är ansvarig för att bilden spridits till utomstående även att han inte medgivit detta”, och att han därför har agerat oaktsamt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA