Åtta nya statsråd tar plats

REGERINGEN2003-12-02

Göran Perssons nya regering bjuder både på ommöbleringar och en hel del nya ansikten.

En ny minister med ansvar för arbetslivet och en jämställdhetsminister. Det är några av förändringarna i Göran Perssons nya regering som presenterades den 21 oktober.

Margareta Winberg lämnar jordbruksfrågorna och blir vice statsminister med ansvar för jämställdhetsfrågorna. Något som glädjer ST.

– Vi har länge krävt en jämställdhetsminister på heltid. Med Margareta Winberg får vi också en minister med mycket stark förankring i regeringen, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Pär Nuder blir samordningsminister och tar över många av Göran Perssons dagliga kontakter med statsråden och departementen. Han har länge varit något av en doldis i regeringsarbetet. Under sex år har han fungerat som Göran Perssons statssekreterare och nära rådgivare.

Regeringen har förklarat att den ska lägga stor vikt vid arbetslivsrelaterade frågor. Därför har Göran Persson knutit LOs förre avtalssekreterare Hans Karlsson till posten som ny arbetslivsminister.

Han får ansvaret för att sänka de höga sjuktalen. Alla frågor kring arbetslivet samlas under ett statsråds ansvar.

Det innebär att Hans Karlsson ska driva igenom frågan om arbetstidsförkortningen. Dessutom ska han få ned kostnaderna för ohälsan i arbetslivet och se till att de offentliga arbetsgivarna blir ”mönsterarbetsgivare”.

Den statliga förvaltningspolitiken flyttas från justitiedepartementet till finansdepartementet och hamnar på biträdande finansminister Gunnar Lunds bord. Om han också får ansvar för den statliga personalpolitiken är inte beslutat. Gunnar Lund kommer närmast från tjänsten som Sveriges EU-ambassadör i Bryssel.

Andra nya ministrar är biträdande utbildningsminister Lena Hallengren, försvarsminister Leni Björklund, jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, socialtjänst- och folkhälsominister Morgan Johansson och barn- och familjeminister Berit Andnor.

Könsfördelningen blir därmed 12–10 till männens fördel. Genomsnittsåldern är 48 år. Ingen med invandrarbakgrund ingår i regeringen.

Tre av statsråden, Leif Pagrotsky, Jan O Karlsson och Morgan Johansson, är ST-medlemmar.

Fakta/Den nya regeringen

Statsrådsberedningen
Statsminister Göran Persson, 53
Vice statsminister Margareta Winberg, 55
Samordningsminister Pär Nuder, 39

Justitiedepartementet
Justitieminister Thomas Bodström, 40
Demokrati- och integrationsminister Mona Sahlin, 45

Utrikesdepartementet
Utrikesminister Anna Lindh, 45
Bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson, 63

Försvarsdepartementet
Försvarsminister Leni Björklund, 58 

Socialdepartementet
Socialminister Lars Engqvist, 57
Barn- och familjeminister Berit Andnor, 47
Folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson, 32

Finansdepartementet
Finansminister Bosse Ringholm, 60
Bitr. finansminister Gunnar Lund, 55
Kommun- och bostadsminister Lars-Erik Lövdén, 52

Utbildningsdepartementet
Utbildningsminister Thomas Östros, 37
Bitr. utbildningsminister Lena Hallengren, 28

Jordbruksdepartementet
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, 54

Kulturdepartementet
Kulturminister Marita Ulvskog, 51 

Miljödepartementet
Miljöminister Lena Sommestad, 45

Näringsdepartementet
Näringsminister Leif Pagrotsky, 51
Infrastrukturminister Ulrica Messing, 34
Arbetslivsminister Hans Karlsson, 56 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA