Avtal klart för Italiens offentliganställda

ITALIEN2005-06-07

Efter ett och ett halvt år med strejker och demonstrationer i hela Italien är nu avtalet för landets över 3,5 miljoner offentliganställda äntligen klart.

Av:  Tryggve Gustafsson

Så sent som i mars i år fylldes gatorna i Rom av flera hundra tusen offentliganställda som protesterade mot att regeringen vägrat förnya avtalen som gick ut redan 1 januari 2004. Bland slogans man ropade i demonstrationståget hördes ”köttpriset stiger, liksom priset på bensin, regeringen Berlusconi, du är vår ruin”.

Regeringen lovade upprepade gånger att kalla facken till förhandling, men ingenting hände. Under våren har tonfallet skärpts. Då blev spelet om de offentliganställdas löner en del i valstriden och den följande regeringskrisen efter Berlusconis stora nederlag i regionalvalen i början av april. Frågan om löneavtalen vållade storgräl mellan regeringspartierna och vidgade sprickan inom regeringen.

Debatten har förts inför öppen ridå och de olika ministrarna i regeringen – inklusive Berlusconi själv – har turats om att ge olika bud i massmedia om hur mycket de offentliganställda skulle få påökt.

Arbetsmarknadsmininistern Roberto Maroni i Lega Nord ville inte ge en cent utöver vad som tidigare utlovats. Berlusconi sade att de offentliganställda borde få högst 95 euro i månaden, eller vad som avsatts i budgeten för 2005.

Men centern och Ginafranco Fini i Alleanza Nazionale, med starkare sociala rötter och fäste i södra Italien, var redo att gå längre för att möta fackens krav på ca 110 euro.

Avtalet ger nu de offentliganställda runt 100 euro mer i lönekuvertet per månad för 2004 och 2005. Facken hade krävt 8 procent medan regerings bud låg på 3,7 procent. Avtalet slutade på 5 procent.  

Facken säger sig dock vara nöjda och menar att regeringen tvingats krypa till korset. Även regeringen förklarar sig nöjd. Den pekar på att facken tvingats gå med på klausuler om tre års anställningsstopp i offentliga sektorn, krav på ökad rörlighet och flyttning, samt att en mindre del av lönen ska knytas till ökad produktivitet.

Debatten om de offentliganställdas löner och kostnaden har ytterligare skärpts av att EU anklagat Italien för att frisera siffrorna för budgetunderskottet och av hotet om sanktioner. En miljard euro till det ingångna avtalet måste tas från budgeten för 2006.

Samtidigt pågår viktiga avtalsförhandlingar i den privata sektorn. Arbetsgivarna i italienska ”metall” vägrar gå med på avtal över 3,7 procent. De säger att avtalet för de offentliganställda är alldeles för dyrt och skickar fel signaler om ekonomin. Metallfacken har utlyst en strejk den 10 juni.

De offentliganställda lär säkert få vänta på sina pengar till framåt jul innan alla lokala förhandlingar är klara. Vid årsskiftet går de nu slutna avtalen ut och våren 2006 väntas nyval i Italien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA