”Avtalet är en förhandlingsseger”

AVTAL2010-10-14

En förhandlingsseger, säger STs ordförande Annette Carnhede om det nya avtalet. Hon säger också att hon förstår att det blivit debatt om individgarantin. ”Men ska vi någon gång pröva ett annat sätt så är det nu”, menar hon.

– Med tanke på att arbetsgivaren ville ta ifrån oss det fackliga inflytandet, är avtalet en förhandlingsseger. Det här visar hur viktigt det är med en stark facklig organisation, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Hon syftar på de yrkanden från Arbetsgivarverket som skulle ge arbetsgivarna veto i flera frågor, bland annat om arbetstider och revisionstidpunkter.

– Det fanns risk för att inflytandefrågorna hade förändrats radikalt efter en enda avtalsrörelse.

Annette Carnhede säger sig ha förståelse för att frågan om individgarantierna vållat debatt bland de förtroendevalda. Bland annat var det sju ombud som reserverade sig på avtalsrådet.

– Det är en jättesvår fråga för oss alla. Men om vi någon gång ska våga pröva en annan modell så är det nu, när det handlar om lite pengar och en kort avtalsperiod.

Enligt den nya modellen ska den som inte får någon löneökning alls, eller en löneökning som är ”ringa” som det står i avtalet, få en åtgärdsplan som ska följas upp inför nästkommande lönerevison.

Annette Carnhede tror att det kan fungera bättre än den individgaranti, eller individavstämning, som fanns i förra avtalet.

– Jag har träffat dem som först fått noll kronor och där arbetsgivaren sedan delar ut någon hundralapp utan att förklara varför. Det är ett enkelt sätt för arbetsgivarna att komma ifrån det svåra samtalet.

Den här gången ska facket nogsamt följa vad som händer både lokalt och centralt för att se om arbetsgivarna missbrukar den nya konstruktionen, förklarar Annette Carnhede.

– I så fall blir det den absolut viktigaste frågan i nästa avtalsrörelse. Frågan är inte död. Och det vet Arbetsgivarverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA