Bara fem procent får full ersättning

A-KASSAN2014-08-21
Bara en person av tjugo kan få full ersättning från a-kassan vid arbetslöshet, enligt nya beräkningar från TCO. En medelinkomsttagare får bara ut hälften av sin inkomst vid arbetslöshet.

Inför riksdagsvalet i höst har TCO krävt besked om a-kassan av alla partier. Om tjänstemannaorganisationen fick igenom sitt förslag om höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen skulle antalet personer med fullt inkomstskydd öka med 1,2 miljoner arbetstagare.

”TCO förutsätter att a-kassan förbättras under kommande mandatperiod oavsett regering. En a-kassa som stödjer omställning behövs för att nå ett högre sysselsättningsmål. För dem som ändå blir arbetslösa under en tid är inkomsttryggheten avgörande. A-kassetaket måste därför höjas”, kommenterar TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmedddelande.

Idag får en mycket liten andel av de heltidsarbetande maximal ersättning från a-kassan vid arbetslöshet, motsvarande 80 procent av den tidigare inkomsten. Medelinkomsttagaren får i dag bara behålla kring hälften. 

A-kassans nivå har inte höjts sedan år 2001. Därför förlorar arbetslösa tusentals kronor i månaden i köpkraft, enligt en tidigare TCO-studie.

”A-kassan har urholkats under lång tid och ger inte längre inkomsttrygghet vid arbetslöshet. Det får allvarliga följder för både enskilda hushåll och för samhällsekonomin”, kommenterar Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.