Bara lönesättande samtal i Saco-S

AVTAL2012-10-26

Arbetsgivarverket och Saco-S har kommit överens om ändringar i sitt tillsvidareavtal. En förändring är att lönesättande samtal blir huvudmodell även inom högskolan.

För tre veckor sedan slöt ST och Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, ett nytt löneavtal för de statliga myndigheterna, bara några dagar efter att det gamla avtalet löpt ut. Det gjorde även LO-förbundet Seko. Förhandlingskartellen Saco-S har ingen bortre tidsgräns i sitt avtal, men kan begära förhandlingar om ändringar i avtalet. Och det gjorde Saco-S i somras, när OFR och Arbetsgivarverket växlat sina yrkanden.

Ett resultat av förhandlingen är att lönesättande samtal mellan chef och medarbetare, lönesättande samtal, ska vara huvudmodell även på universitet och högskolor senast 2015. Hittills har de lokala parterna i högskolan kunnat välja mellan kollektivavtal och lönesättande samtal som modell för lönesättningen.

En annan förändring är att restiden ska beaktas i planeringen av arbetstiden, en punkt som formulerats på samma sätt som i OFRs nya avtal.

Saco-S framhåller i ett pressmeddelande att parterna ska tillsätta en arbetsgrupp om chefers villkor och att samverkansavtalet ska utvecklas.

Arbetsgivarverket pekar för sin del på den nya portalparagrafen som säger att verksamhetens uppdrag, syfte och mål ska styra anställningsvillkoren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA