Bäst livskvalitet i Sverige

STUDIE2005-09-19

Svenskarna är bland de mest nöjda med tillvaron i Europa, trots oron att mista jobbet. Resultatet framgår av en undersökning som publiceras i morgon.

Europeiska institutet för förbättring av levnads- och arbetsförhållanden har gjort en undersökning om livskvalitet i EU.

På frågan om man är tillfreds med livet i stort ligger svenskarna något över genomsnittet för EU-länderna: svenskar 7,8, gamla EU-länder 7,2 och nya EU-länder 6,1 procent.

När det gäller framtiden är i snitt hela 38 procent av svenskarna optimistiska jämfört med 19 procent i gamla och 18 procent i nya EU-länder.

Av de tillfrågade svenskarna har 30 procent en långvarig sjukdom eller ett handikapp – 20 procent i nya och drygt 32 procent i gamla EU-länder. Samtidigt anger 7,7 procent svenskar att de är nöjda med sin hälsa, vilket ungefär motsvarar genomsnittet för de tidigare 15 medlemsstaterna i EU. För de tio nya medlemsstaterna är siffran 6,8 procent.

Enligt studien är 9 procent av de tillfrågade svenskarna oroliga över att de ska förlora jobbet inom de kommande sex månaderna. Siffrorna för gamla och nya EU-länder är 8 respektive 17 procent.

Det finns också frågor om ekonomin i studien, till exempel hur många som inte har råd att åka bort under semestern. I genomsnitt 61 procent har angett detta bland de nya EU-länderna. Bättre ställt är det inom det gamla EU, där 24 procent måste stanna hemma. I Sverige rör det sig om 15 procent.

Utöver EU-länderna innehåller undersökningen också uppgifter om Turkiet, Rumänien och Bulgarien. Hela studien presenteras i morgon på ett seminarium av Arbetslivsinstitutet. Det sker i samarbete med närings- och socialdepartementen, Svenskt Näringsliv, LO, TCO och Saco. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA