Bättre arbetsmiljöarbete efter inspektion

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-09-30

Efter hot om föreläggande från Arbetsmiljöverket har Försäkringskassan i Göteborg inlett ett arbete för att förbättra handläggarnas arbetsmiljö. ”Det är ju ingen quick fix, men arbetsmiljöfrågor är på bordet på ett annat sätt än tidigare”, säger skyddsombudet Lisa Ahlgren.

I december förra året lämnade skyddsombudet Lisa Ahlgren in en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket och begärde ett ingripande. En mycket hög arbetsbelastning och detaljstyrning hade enligt anmälan skapat stress, dåligt mående och extremt hög personalomsättning bland handläggarna, enligt anmälan.

När Arbetsmiljöverket inspekterat arbetsplatsen ställde man i princip samma krav på arbetsgivaren som skyddsombudet gjort i anmälan, bland annat en tydlig prioritering bland arbetsuppgifterna samt riskbedömningar och tidsatta handlingsplaner för arbetsmiljön. Kraven skulle uppfyllas senast 30 augusti.

Nu har Arbetsmiljöverket gjort bedömningen att kraven är uppfyllda. Ledningen har gjort riskbedömningar, tagit fram handlingsplaner och förtydligat prioriteringar och resultatkrav på handläggarna. Skyddsombudet Lisa Ahlgren är relativt nöjd med resultatet så här långt.

– Det är ju ingen quick fix, men arbetsmiljöfrågor är på bordet på ett annat sätt än tidigare. Arbetsgivaren tänker på arbetsmiljön i de förslag som läggs fram, det är ett stort steg och väldigt roligt.

Samtidigt påpekar hon att det systematiska arbetsmiljöarbetet fortfarande saknar mål och efterlyser systematik i hur uppföljningar ska gå till. Ett annat problem är att den tydligare prioritetsordningen i handläggningen inte enbart gett positiva effekter.

– Den negativa stressen har minskat, men vi hör från medarbetarhåll att arbetsuppgifterna nu blir alltför repetitiva. Man vill så mycket mer för att känna engagemang i arbetet.

Personalomsättningen är fortfarande hög. Omkring 15 procent lämnar årligen myndigheten och närmare 13 procent byter jobb internt.

– Mycket av den interna rörligheten handlar om att komma bort från sjukförsäkringen snarare än till något annat, bedömer Lisa Ahlgren. Och det trots att arbetsuppgifterna i sjukförsäkringen intressanta.

Områdeschefen Ann Larsson på avdelningen för sjukförsäkringen i Göteborg säger att man arbetar med både strukturer för riskbedömningar och tidsplaner för uppföljningar.

– Men allt kan alltid bli bättre. Jag tror att vi kan bli bättre på dialogen mellan arbetsgivaren, arbetsmiljöombuden och medarbetarna.

Hon säger att verksamheten i sjukförsäkringen påverkas av personalomsättningen.

– Det är något vi måste omhänderta, för även om vi ersättningsrekryterar är det en lång upplärningstid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA