Bedragare knep professorslön

HÖGSKOLAN2018-06-19
En bedragare lurade Malmö universitet att skicka en professors lön till sitt eget konto. ”Ganska genialt”, säger Polisens nationella expert på bedrägerier till Ekot. Universitetet ändrar nu sina rutiner.

Bedragaren skickade i början av maj ett mejl till universitetets löneavdelning och uppgav sig vara en viss namngiven professor, och meddelande att han ville byta lönekonto. En blankett med en förfalskad namnteckning skickades också in, rapporterar Ekot.

Universitetet kontrollerade aldrig att namnteckningen stämde med den de hade sedan tidigare.

Händelsen är nu under polisutredning. Jan Olsson, Polisens nationella expert på bedrägerier, säger till Ekot att bedragarens metod är ny för honom, och att den i sin enkelhet är ”ganska genial”. Han är övertygad om att fler liknande bedrägerier är att vänta.

Jan Olsson tycker att arbetsgivare bör ha som rutin att kontakta anställda som via mejl meddelar att de vill byta lönekonto. Malmö universitet säger till Ekot att man i fortsättningen kommer att göra precis det, via universitetets mejl. Man kommer också begära någon form av legitimering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.