Begär 31 miljoner extra för arbetsmiljön

ARBETSMILJÖ2019-03-27

Arbetsmiljöverket begär ytterligare 31 miljoner kronor för år 2020 för att kunna upprätthålla verksamheten. Alternativet är besparingar och sänkt ambitionsnivå, enligt myndighetens budgetunderlag.

Arbetsmiljöverket har lämnat över sitt budgetunderlag för åren 2020 till 2022 till regeringen, vilket tidningen Arbetarskydd var först med att rapportera om. Myndigheten vill ha 31 miljoner kronor extra för nästa år. Arbetsmiljöverket beräknar att det kommer att behövas 60 miljoner kronor mer för åren 2021 och 2022.

”Med nuvarande resursläge riskeras kvaliteten i genomförandet av uppdraget, nödvändiga satsningar på bland annat digitalisering försvåras och personalneddragningar kommer att bli nödvändiga – långsiktigheten i arbetsmiljöarbetet riskeras”, skriver Arbetsmiljöverket i budgetunderlaget.

Av det begärda tilläggsanslaget för nästa år vill Arbetsmiljöverket använda tio miljoner kronor till att utveckla inspektionsverksamheten. Resten ska gå till marknadskontroll av bland annat maskiner, personlig skyddsutrustning och tryckkärl, arbete med nollvisionen mot allvarliga olyckor, arbete med nya regler, digitala lösningar och till att motverka osund konkurrens, summerar Arbetarskydd.

”För att säkra myndighetens förmåga att genomföra sitt uppdrag och bidra till ordning och reda på arbetsmarknaden på såväl kort som på lång sikt är det viktigt att den under förra mandatperioden uppbyggda kompetensen värnas. Den hotas nu. Utvecklingsarbetet när det gäller arbetsmetoder, digitalisering, automation, användning av artificiell intelligens (AI) med mera måste säkras och utveckling kostar både tid och pengar”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt underlag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA