Begär 31 miljoner extra för arbetsmiljön

ARBETSMILJÖ2019-03-27
Arbetsmiljöverket begär ytterligare 31 miljoner kronor för år 2020 för att kunna upprätthålla verksamheten. Alternativet är besparingar och sänkt ambitionsnivå, enligt myndighetens budgetunderlag.

Arbetsmiljöverket har lämnat över sitt budgetunderlag för åren 2020 till 2022 till regeringen, vilket tidningen Arbetarskydd var först med att rapportera om. Myndigheten vill ha 31 miljoner kronor extra för nästa år. Arbetsmiljöverket beräknar att det kommer att behövas 60 miljoner kronor mer för åren 2021 och 2022.

”Med nuvarande resursläge riskeras kvaliteten i genomförandet av uppdraget, nödvändiga satsningar på bland annat digitalisering försvåras och personalneddragningar kommer att bli nödvändiga – långsiktigheten i arbetsmiljöarbetet riskeras”, skriver Arbetsmiljöverket i budgetunderlaget.

Av det begärda tilläggsanslaget för nästa år vill Arbetsmiljöverket använda tio miljoner kronor till att utveckla inspektionsverksamheten. Resten ska gå till marknadskontroll av bland annat maskiner, personlig skyddsutrustning och tryckkärl, arbete med nollvisionen mot allvarliga olyckor, arbete med nya regler, digitala lösningar och till att motverka osund konkurrens, summerar Arbetarskydd.

”För att säkra myndighetens förmåga att genomföra sitt uppdrag och bidra till ordning och reda på arbetsmarknaden på såväl kort som på lång sikt är det viktigt att den under förra mandatperioden uppbyggda kompetensen värnas. Den hotas nu. Utvecklingsarbetet när det gäller arbetsmetoder, digitalisering, automation, användning av artificiell intelligens (AI) med mera måste säkras och utveckling kostar både tid och pengar”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt underlag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.