Begär miljarder i extra anslag

STATSBUDGETEN2016-03-22

Migrationsverket begär nästan 30 miljarder kronor mer för 2016 än vad myndigheten tidigare beviljats. »Kostnaderna saknar motstycke i modern tid«, säger ekonomidirektör Anders Lundbeck. Även Arbetsförmed­lingen, Polisen och Domstolsverket behöver mer pengar till följd av flykting­situationen.

Under de sista tre månaderna 2015 sökte närmare 90 000 personer asyl i Sverige, vilket nästan fördubblat antalet inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem.

– Detta har tidigare aldrig hänt. Det finns ingen myndighet som expanderat så här mycket så här snabbt, säger Anders Lundbeck.

Läget har förändrats så fort att Migrationsverket nu begär knappt 30 miljarder kronor extra för 2016. Det innebär en fördubbling jämfört med den beviljade budgeten för 2016.

– Kostnaderna för Migrationsverket saknar motstycke i modern tid. Det finns ingen myndighet som begärt så mycket mer i ett slag, säger Anders Lundbeck.

En stor del av utgifterna rör ersättningar till och bostadskostnader för asylsökande, inte minst ensamkommande barn. Men Migrationsverket begär också ytterligare 2 miljarder kronor i förvaltningsanslag för 2016.
2017 vill myndigheten ha ännu mer, totalt närmare 7,4 miljarder kronor.

Anders Lundbeck konstaterar att Migrationsverket står inför stora utmaningar.

Inför 2015 planerade myndigheten att öka antalet årsarbetare med 700. Vid årets slut hade myndigheten anställt 2 257 personer och hade då omkring 6 600 anställda.

Trots det räknar man med att anställa ytterligare cirka 1 200 personer under 2016.

– Den största utmaningen är att skapa en hållbar arbetssituation där personalen visserligen arbetar mycket, men inte sliter ut sig, säger Anders Lundbeck.

För honom finns inget annat alternativ än att Migrationsverket får de begärda medlen.

– Det skulle få extremt allvarliga konsekvenser för de asylsökan­de annars, säger han.

Flyktingsituationen innebär ökade kostnader även för flera andra myndigheter.  

Rikspolischefen Dan Eliasson har kommenterat Polisens budgetunderlag med att det framför allt är »migrantströmmarna« som ökar belastningen på myndigheten. Enligt honom handlar det om fler gränskontroller, utökad tillsyn vid asylboenden och att Polisen kommer att bistå mer vid verkställigheter, exempelvis när personer ska avvisas.

Detta är huvudskälet till att Polisen räknar med att anställa 2 000 poliser och 1 300 civilanställda till och med år 2020.

Men eftersom det tar tid att utbilda poliser kommer de stora kostnads­ökningarna inte förrän om några år. Merkostnaden för 2016 räknar Polisen med att finansiera med det anslag som redan beviljats, men för kommande år begär myndigheten ökade anslag. Totalt begär myndigheten ytterligare drygt 5,2 miljarder kronor för perioden 2016 till 2020. 

Domstolsverket begär ytterligare 600 miljoner kronor för 2016, men det beror inte främst på kostnader som har sin orsak i flyktingsituationen. Däremot bedömer myndigheten att migra­tions­domstolarna kommande år behöver nyanställa 100 domare och 300 jurister för att klara av asylmålen. Det blir också merkostnader för rättsliga biträden i utlänningsmål. För 2017 räknar Domstolsverket med att det krävs cirka 600 miljoner kronor mer för dessa poster.

Flyktingsituationen kommer att påverka myndigheterna flera år framöver. En myndighet som får de stora kostnaderna först om ett par år är Arbetsförmedlingen. 2017 börjar de stora grupperna asylsökande komma in i myndighetens system.

– Långa handläggningstider hos Migrationsverket är negativt för individen, men medför en viss planeringshorisont för oss. Sett till det vi vet nu ser situationen ut att bli som mest ansträngd under 2019, säger Johan Nylander, verksamhetssamordnare på Arbetsför­medlingens enhet för integration och etablering.

Arbetsförmedlingen bedömer bland annat att det 2019 kommer att behövas 9,1 miljarder kronor för etablerings­ersättning till nyanlända invandrare, vilket är en fördubbling jämfört med vad man tidigare räknat med. Ersättningen betalas ut till deltagare inom etableringsprogrammet. 

Enligt Arbetsförmedlingens beräkningar kommer myndighetens insatser för nyanlända invandrare att tredubblas från 2015 års nivå till närmare 6 miljarder kronor 2019.

Johan Nylander kan inte säga hur många anställningar det kommer att innebära.

– Det är det lokala behovet som styr. Men Arbetsförmedlingen kommer att behöva genomföra betydande rekryteringar till etableringsuppdraget. 
 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.