Ekonomen Sandro Scocco: »Vad vi gör nu avgör vad vi får tillbaka sedan«

STATSBUDGETEN2016-03-22

Invandring måste få kosta initialt, menar Sandro Scocco, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé. STs ordförande Britta Lejon konstaterar att satsningar behövs och att myndigheterna står inför stora utmaningar.

Sandro Scocco har tidigare varit chefsekonom på dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsen och sakkunnig på Regeringskansliet. Han anser att regeringen borde låna till utgifterna för flyktingmottagandet eftersom de är tillfälliga och det i princip är gratis att låna. Men, säger han, regeringen styrs inte av långsiktiga finansiella ställningstaganden utan av politiska.

– Om de exempelvis vill begära 30 miljarder kronor mer måste de gå till riksdagen och begära ett höjt utgiftstak. Och då har de att välja på att antingen gå dit och få ett nej – eftersom de inte kommer att få majoritet för det – eller att få in kostnaden under utgiftstaket. De kommer att välja det sista alternativet.

Enligt honom är det första som ryker i jakten på pengar den så kallade budgeteringsmarginalen på 17 miljarder kronor och därefter bistånd för 8 miljarder.

– Just nu jobbar de som furier på finansdepartementet med att dammsuga alla poster för att hitta mer pengar. Man kommer sannolikt ägna sig åt en del trixande som att skjuta poster framåt och även granska myndigheternas anslagssparande.

Tillsammans med forskaren Lars-Fredrik Andersson vid Umeå universitet har Sandro Scocco analyserat hur invandringen har påverkat statsfinanserna från 1950 och framåt.

– Det ledde till ett visst underskott under nittiotalskrisen med stor invandring från forna Jugoslavien, men invandringen har varit en god affär fram till nu.

Hur det blir framöver har han svårt att uttala sig om. Det finns många andra faktorer som påverkar än en lyckad integration, exempelvis finanskriser.

– Men enligt min mening är det en felsyn att invandring ska kosta så lite som möjligt. Det är en investering som ska optimeras. Det vi gör nu avgör vad vi får tillbaka sedan.

Den bedömningen delas av STs ordförande Britta Lejon:

– Om vi gör rätt från början och ger nyanlända bra förutsättningar för att ta sig in på arbetsmarknaden kommer det att löna sig i slutänden.

Britta Lejon menar att insatserna behövs, men är orolig för var man kommer att ta pengarna ifrån.

– Det är redan ansträngt på de flesta av myndigheterna och dessutom är det redan svårt att rekrytera på flera håll i landet. Så även om myndigheterna får de resurser som begärs är det en stor utmaning, säger hon.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.