Begäran om tillskott får nobben

BUDGETEN2007-04-17

Varken Försäkringskassan eller Ams fick de extra pengar man begärt. Migrationsverket hade bett om 1,8 miljarder kronor för att klara det ökade antalet asylärenden, men får bara en knapp tredjedel.

Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, har begärt 280 miljoner kronor för att slippa säga upp nyanställd personal. Myndigheten fick i höstas kraftigt bantade anslag, och räknar dessutom med merkostnader i samband med omställningen till en ny myndighet, Arbetsförmedlingen.

Även Försäkringskassan har bett om mer pengar för att klara omställningen till följd av sparkrav på en halv miljard kronor. Men regeringen har ännu så länge varken bönhört Ams eller Försäkringskassan – vårpropositionen innehöll inga extra förvaltningsanslag.

Fler asylsökanden

Migrationsverket fick föga gehör för sina krav på extra tillskott. För att kunna hantera den väntade ökningen av antalet asylsökande hade myndigheten begärt 1,8 miljarder kronor nästa år, samt två miljarder per år både 2009 och 2010.

Men regeringen vill tills vidare bara skjuta till 550 miljoner kronor för 2008, 300 miljoner kronor 2009 och 200 miljoner kronor 2010.

Biståndspengar flyttas

För att få råd att hantera det ökade antalet asylsökande, framför allt flyktingar från Irak, har regeringen beslutat att ta 700 miljoner kronor från anslaget för biståndsverksamhet och
i stället använda pengarna för bostadskostnader och ersättningar till asylsökande, kommuner och landsting.

Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar får sammanlagt 30 miljoner kronor för kostnader relaterade till flytten från Stockholm till Visby.

Riksantikvarie Inger Liliequist har tidigare varnat för att såväl verksamhet som nyanställningar är i fara om regeringen inte beviljar extra pengar i samband med omlokaliseringen. Enbart återrekryteringar väntas kosta 50 miljoner kronor under nästa år. Riksutställningar har begärt närmare 16 miljoner kronor till följd av omkostnaderna 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA