Begärde foto i traineeannons

TRAFIKVERKET2013-04-19
Trafikverket ville effektivisera sin rekrytering av trainees och begärde att sökande skulle bifoga sitt foto till ansökan. Efter kritik från ST backar nu arbetsgivaren och går tillbaka till det gamla systemet.

Varje år söker Trafikverket ett antal trainees inom olika områden. I slutet av urvalsprocessen brukar myndigheten fotografera dem som intervjuats för att veta vem som är vem.

Men i år tänkte Trafikverket effektivisera processen. I stället för att fotografera på plats krävde man redan i annonsen att tusentals sökande skulle bifoga foto.

− Det var olyckligt, ganska snabbt hade det spritt sig bland annat på twitter att nu ska staten rekrytera efter utseende också, säger Jerk Wiktorsson, vice ordförande för ST inom Trafikverket.

Tilltaget var något som ST inte alls kände till eller hade godkänt. Jerk Wiktorsson menar att det kan ha skadat statens anseende som arbetsgivare.

− Jag har förstått på kommentarerna att nu tror man att det är en ung, blond akademiker som gäller, och att även det yttre kommer att ha betydelse för att få ett jobb.

Redan nu skickar sökande exempelvis in utdrag ur brottsregistret och intyg om att de inte varit sjukskrivna, trots att det inte begärs, säger han. Allt för att få ett jobb.

Han frågar sig också hur det skulle hanteras rent formellt, om någon avstår från att skicka in foto.

− Man ska ju bedömas på inkomna handlingar.

Enligt Magnus Sörebö, projektledare på Trafikverket, var anledningen till tillvägagångssättet att verket ville effektivisera förfarandet.

− Vi trodde inte att det skulle kunna misstolkas. Vår ambition är absolut inte att rekrytera på utseendet, utan fotona är bara ett hjälpmedel.

Nästa år kommer Trafikverket inte att skriva in kravet på foto när de annonserar efter trainees.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.