Ann-Marie Begler.
Ann-Marie Begler.

Begler lämnar ”elefantkyrkogården”

REGERINGSKANSLIET2020-11-25
Försäkringskassans förra generaldirektör, Ann-Marie Begler, säger upp sig från Regeringskansliet för att kunna sitta i friskolekoncernen Academedias styrelse, skriver Svenska Dagbladet. Ann-Marie Begler har ansökt om att få ha styrelseuppdraget som bisyssla, men fått nej från regeringen.

Det har gått två och ett halvt år sedan Ann-Marie Begler fick gå från posten som generaldirektör för Försäkringskassan och blev generaldirektör i Regeringskansliet. I det som brukar kallas elefantkyrkogården arbetar generaldirektörer som av olika anledningar inte har någon myndighet att basa över.

Tidigare i höst blev Ann-Marie Begler, som tidigare även varit generaldirektör för Skolinspektionen, erbjuden en plats i friskolekoncernen Academedias styrelse. Hon ansökte om att få ha det som en bisyssla, men fick nej från regeringen som bedömde att det kunde skada Regeringskansliets anseende.

Nu bekräftar Ann-Marie Begler för Svenska Dagbladet att hon har beslutat att säga upp sig från Regeringskansliet om hon på torsdag blir invald i Academedias styrelse.

”Jag kunde ha tackat nej till Academedia, men det var jag inte intresserad av att göra”, säger hon till SvD.

Nyheten om att Academedia ville välja in Ann-Marie Begler i sin styrelse möttes av kritik från olika håll tidigt i höstas.

Till Svenska Dagbladet säger hon att hon själv alltid sett det som positivt att enskilda personer rör sig mellan stat och näringsliv och att hon anser att de fem år som gått sedan hon lämnade Skolinspektionen gör att det inte finns någon jävsituation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.