Ann-Marie Begler.
Ann-Marie Begler.

Begler lämnar "elefantkyrkogården"

REGERINGSKANSLIET2020-11-25

Försäkringskassans förra generaldirektör, Ann-Marie Begler, säger upp sig från Regeringskansliet för att kunna sitta i friskolekoncernen Academedias styrelse, skriver Svenska Dagbladet. Ann-Marie Begler har ansökt om att få ha styrelseuppdraget som bisyssla, men fått nej från regeringen.

Det har gått två och ett halvt år sedan Ann-Marie Begler fick gå från posten som generaldirektör för Försäkringskassan och blev generaldirektör i Regeringskansliet. I det som brukar kallas elefantkyrkogården arbetar generaldirektörer som av olika anledningar inte har någon myndighet att basa över.

Tidigare i höst blev Ann-Marie Begler, som tidigare även varit generaldirektör för Skolinspektionen, erbjuden en plats i friskolekoncernen Academedias styrelse. Hon ansökte om att få ha det som en bisyssla, men fick nej från regeringen som bedömde att det kunde skada Regeringskansliets anseende.

Nu bekräftar Ann-Marie Begler för Svenska Dagbladet att hon har beslutat att säga upp sig från Regeringskansliet om hon på torsdag blir invald i Academedias styrelse.

”Jag kunde ha tackat nej till Academedia, men det var jag inte intresserad av att göra”, säger hon till SvD.

Nyheten om att Academedia ville välja in Ann-Marie Begler i sin styrelse möttes av kritik från olika håll tidigt i höstas.

Till Svenska Dagbladet säger hon att hon själv alltid sett det som positivt att enskilda personer rör sig mellan stat och näringsliv och att hon anser att de fem år som gått sedan hon lämnade Skolinspektionen gör att det inte finns någon jävsituation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA