Begränsad yttrandefrihet upprör

SYDAFRIKA2011-11-23

Oppositionen i Sydafrika rasar mot en lag som begränsar informations- och pressfriheten i landet. Förre fredspristagaren Desmond Tutu kallar lagen en förolämpning mot sydafrikanerna.

Den nya sekretesslagen antogs med 229 röster mot 107 i det sydafrikanska parlamentet, medan svartklädda demonstranter protesterade utanför parlamentsbyggnaden. Ledamöterna för det dominerande partiet African National Congres, ANC, röstade för, medan alla oppositionens företrädare röstade emot. Enligt lagen kan den som offentliggör sekretessbelagd information dömas till upp till 25 års fängelse, även om offentliggörandet är i allmänhetens intresse, skriver Bloombergs.

”Det är en förolämpning mot alla sydafrikaner att tvingas acceptera en lagstiftning som skulle kunna användas för att förbjuda whistle-blowing och undersökande journalistik”, hävdar Desmond Tutu i en skriftlig kommentar.

Fjorton av landets dagstidningar publicerade på måndagen en gemensam ledare på sina förstasidor i protest mot den nya lagen:

”Den kultur av självberikande, korrupt eller bara olämplig, som sprider sig gör att fria mediers granskning, med bränsle från whistle-blowers som har det allmännas bästa för ögonen, är mer nödvändig än någonsin sedan 1994.”

Enligt ANC är lagstiftningen nödvändig för att skydda statliga hemligheter och förhindra spioneri. Partiets talesman Keith Khoza säger till CNN att lagen inte har någonting att göra med att tysta media eller förhindra yttrandefrihet:

”Den här lagen är viktig för landet. Vi anser att alla länder har rätt att hemlighålla information om staten och om enskilda, särskilt sådan information som är konfidentiell”.

Enligt kritikerna blir den nya lagen ett verktyg för att skydda en utbredd korruption i Sydafrika. Flera högt uppsatta statstjänstemän och politiker från ANC har anklagats för oegentligheter. En tidigare rikspolischef har dömts till 15 års fängelse för korruption, medan en förundersökning mot bland andra landets president Jacob Zuma lagts ner.

”Det sätt på vilket regeringen drivit igenom den här lagen i parlamentet, istället för att gå vidare med utlovade överläggningar, tillsammans med den sekretess som är inbäddad i lagstiftningen, sänder mycket oroande tecken om hur förbunden regeringen är till öppenhet”, säger Daniel Bekele, Afrikachef för Human Rights Watch, till Washington Post.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA