Bild: Arbetsgivarverket

Belöning för trogen tjänst glömdes bort

RIKSARKIVET2023-03-27

Förra året fick närmare 3 000 myndighetsanställda utmärkelsen Nit och redlighet i rikets tjänst efter 30 års arbete i statsförvaltningen. Men ibland blir det oreda i hanteringen. På Riksarkivet glömdes ett tiotal trogna medarbetare bort.

Den som har arbetat 30 år inom staten belönas med en gåva för sina insatser. Det går att välja mellan en guldklocka, en medalj eller konsthantverk i glas. Armbandsklockan och medaljen är de populäraste valen. En förutsättning för att utmärkelsen ska kunna delas ut är dock att arbetsgivaren håller reda på antalet anställningsår.

På Riksarkivet har det inte alltid varit fallet. STs sektionsordförande Anna Forslund har fått höra av medlemmar att de inte fått den gåva de förtjänat.

– Det har ramlat mellan stolarna, säger hon.

Riksarkivet har nyligen gjort nedskärningar, och i samband med det centraliserades myndighetens HR-funktion till huvudkontoret i Stockholm. Då blev det mer administrativt omständligt och tidsödande att kontrollera anställningstiden, enligt HR-specialisten Andreas Dagvall. Ett tiotal anställda som rätteligen borde ha fått utmärkelsen Nit och redlighet i rikets tjänst, NOR, har därmed inte fått den än.

– Jag har förstått att det är en del som fortfarande är upprörda, men vi kommer att hantera det under året, säger han.

En annan arbetsplats med många långvariga medarbetare är Stockholms universitet. Här glöms inga trotjänare bort, försäkrar Jeanette Peterberg, intendent för universitetets representationsvåning Spökslottet där ceremonin äger rum.

– I enstaka fall, när någon har arbetat på flera lärosäten, kan det bli diskussion om vem som ska dela ut NOR. Men vår personalavdelning har bra kontroll, säger hon.

I år blir det ett fyrtiotal anställda som får en personlig inbjudan till ceremonin där rektor närvarar och delar ut utmärkelsen och efteråt bjuds det på buffé.

– Spökslottet är en pärla från 1700-talet med en magnifik paradvåning där en stor del av vår konstsamling finns. Det är en plats som många tycker är väldigt trevlig att komma till, säger Jeanette Peterberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Riksarkivet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA