Bild: Stjärnurmakarna AB

Statlig guldklocka mindre värd i dammodell

STATLIG ANSTÄLLNING2020-06-25

Guldklockan som statsanställda kan välja som utmärkelse efter 30 års trogen tjänst är mer värd i herr- än i dammodell. Damklockan kostar 3 800 kronor, herrmodellen 5 450 kronor. ”Det finns inget hinder för en kvinna att välja den dyrare”, säger Ulrika Atterfors, stabschef på Arbetsgivarverket.

Den som har jobbat inom staten i 30 år kan få utmärkelsen NOR, som står för nit och redlighet i rikets tjänst. Den anställde kan då välja mellan att få en guldmedalj, ett glaskonstverk eller en guldklocka.

Om man väljer en guldklocka betalar respektive myndighet för den och gör en beställning via Arbetsgivarverket, som ansvarar för upphandlingen av klockorna. Det finns en dammodell, som kostar 3 800 kronor, vilket är nästan en tredjedel mindre än vad herrklockan kostar. Den ligger på 5 450 kronor, enligt Arbetsgivarverkets hemsida.

Ulrika Atterfors, stabschef på Arbetsgivarverket, påpekar att herrklockan är större och att det inte finns något som hindrar att en dam väljer herrmodellen, eller vice versa.

– Man får välja vilken man vill som passar en bäst, oavsett kön. Det är egentligen mer stor eller liten skulle man kunna säga, säger hon till Publikt.

Flera fackligt förtroendevalda som Publikt har talat med tycker att dagens system med guldklockorna ska göras om.

– Katastrof att det är så omodernt, självklart ska det vara samma pengar bakom. Det känns otidsenligt och visar på de stora strukturella problem som man har, säger Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan.

Ulla Ekander Liew, vice ordförande för ST inom SCB, vill tona ned betydelsen av prisskillnaden något eftersom det är möjligt att välja klocka.

– Men visst kan det ses som symboliskt att den för män ändå kostar så pass mycket mer. Men det kanske inte blir lika viktigt med tanke på att jag är fri att välja ett herrur, säger hon.

Inom Kriminalvården är själva frågan om belöning för trogen tjänst i staten viktig, och något som det pratas om på arbetsplatserna, enligt Björn Andersson, vice ordförande för ST inom Kriminalvården.

Även om han inte tror att syftet med prisskillnaden är att diskriminera, utan snarare är en effekt av att dammodellen är mindre, blir prissättningen en viktig symbolfråga.

– Det finns inte en tillräcklig medvetenhet kring de här frågorna och det är dessutom ganska klantigt behandlat. Man kunde ha valt en dyrare variant av damur som en ganska enkel lösning för att slippa sända ut den här korkade signalen, säger Björn Andersson.

STs förbundsordförande Britta Lejon blir förvånad över prisskillnaden. Enligt henne är utmärkelsen NOR betydelsefull för medlemmarna.

– Vi har fortfarande problem med ojämlika löner, även om det problemet minskar något med tiden. Att man då dessutom får en utmärkelse som inte är lika mycket värd är omodernt. Det är föråldrat och fel, och det måste de ändra på, säger hon till Publikt.

Arbetsgivarverket har fått reaktioner från flera av de myndigheter som beställt guldklockan, men då snarare om att det borde finnas könsneutrala alternativ, än om priset på respektive klocka, enligt stabschef Ulrika Atterfors.

Man kan ju uppfatta prisskillnaden som att kvinnors 30 år i statlig tjänst är värda mindre än männens?

– Så är det såklart inte och du kan ju också välja medalj. Den är värd mest, om man ser till guldvärdet, säger Ulrika Atterfors.

I den förordning som styr upphandlingen av guldklockan, som är från 1974, står det att det ”skall vara ett herr- eller damarmbandsur av guld”. En statlig utredning har just nu i uppdrag att gå igenom det system som finns för offentliga medaljer och belöningar.

Arbetsgivarverket föreslår i ett yttrande kring utredningen att förordningen ska göras könsneutral genom att skrivningen om dam- respektive herrmodell tas bort.

”Det ligger dessutom i linje med jämställdhetspolitiken att montera ner dylika könsramar och ersätta dem med neutrala begrepp”, skriver Arbetsgivarverket i sitt yttrande.

– Vi tycker att man kan ersätta med begreppen stort eller litet ur, säger Ulrika Atterfors.

Utredningen kring belöningar i staten ska slutredovisas 15 juni 2021.

Vad är NOR?

Den som har haft en statlig arbetsgivare i sammanlagt 30 år kan få utmärkelsen NOR, för nit och redlighet i rikets tjänst. Arbetstagaren kan välja mellan tre alternativ.

  • En medalj i 23 karat guld, som väger 11 gram. För den betalar arbetsgivaren 2 195 kronor i fast pris samt en rörlig del som bygger på aktuellt guldpris på råvarumarknaden. För tillfället är det runt 540 kronor per gram guld.
     
  • En kristallskål alternativt skulptur i glas. Värd mellan 4 100 kr och 5 900 kr beroende på vilken av fyra alternativ man väljer.
     
  • Ett armbandsur i guld. Dammodellen är värd 3 800 kronor och herrmodellen 5 450 kronor.

Källa: Arbetsgivarverket, Guldcentralen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA