Bemanningsbransch granskas i två år

BEMANNING2011-10-07
Arbetsmiljöverket synar bemanningsbranschen i sömmarna i ett tvåårigt projekt. Även de inhyrande företagen omfattas av granskningen.

Det har visat sig att det inträffar fler arbetsolyckor i bemanningsbranschen än i övriga arbetslivet. De senaste sex åren har 2 500 olyckor med sjukfrånvaro som följd rapporterats till Arbetsmiljöverket.

– Det är unga som drabbas. I bemanningsbranschen drabbar 60 procent av olyckorna anställda under 35 år jämfört med 50 procent i övriga arbetslivet. Det är naturligtvis inte bra, säger Fredrika Brickman på Arbetsmiljöverket.

Myndigheten har startat ett tvåårigt projekt som först kommer att syna arbetsmiljöarbetet på de uthyrande bemanningsföretagen. Därefter vänder Arbetsmiljöverket blicken mot de inhyrande arbetsgivarna.

– Då kommer vi särskilt att titta på truck och lager, industri och annan tillverkning samt transportsektorn, säger Fredrika Brickman.

Hon är nationell samordnare för projektet där 1 400 arbetsplatser inspekteras.

Att det är unga som drabbas av olyckorna kan bero på att de är en stor grupp bland de uthyrda, tror Fredrika Brickman. Men varför bemanningsbranschen har så mycket olyckor kan ingen säga med säkerhet.

– En farhåga är att den som blir uthyrd inte får en lika bra introduktion till arbetet som den som blir anställd, säger Fredrika Brickman.

Men arbetsmiljölagen gör ingen skillnad mellan tillsvidareanställdas och inhyrdas rätt till en god introduktion till ett säkert arbetssätt. Uthyrda får inte missgynnas, enligt Fredrika Brickman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.