Majoritet anlitar bemanningsföretag

FÖRDJUPNING: UNDERSÖKNING2010-11-23
Fyra av fem myndigheter och statliga bolag har använt sig av bemanningsföretag under 2010. Det visar en enkät som ST Press skickat till 85 statliga arbetsgivare med över 500 anställda.

De flesta större statliga arbets­givare har alltså tagit in bemanningsföretag, men omfattningen är mestadels begränsad. Det kan ibland röra sig enbart om en inhyrd tjänst under en vecka. Enstaka riktigt stora myndigheter har dock hyrt in uppemot ett hundratal personer under perioder om sex månader till ett år.

De vanligaste arbetsuppgifterna för bemanningsföre-
tagens anställda rör växel, reception, administration, IT,
vaktmästeri och ekonomi. Ofta anlitas de för att täcka upp vid sjukdom, föräldraledigheter och semestrar eller i väntan på att en tjänst ska tillsättas. Andra skäl kan vara att man
behöver extern expertis eller hjälp vid tillfälliga arbets­toppar. Exempelvis anlitade länsstyrelserna bemanningsföretag i samband med rösträkningen efter årets val.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.