Svenska modellen har slagit igenom

FÖRDJUPNING: FORSKARE2010-11-23
Bemanningsbranschen hotar inte den svenska modellen. Den har blivit en naturlig och legitim del av arbetsmarknaden, säger forskaren Lars Walter.

Ett hot mot den fasta anställningen. Det är en ofta yttrad kritik mot bemanningsbranschen. Lars Walter från Handels­högskolan på Göteborgs universitet forskar om nya aktörer på arbetsmarknaden. Han tror inte att fasta anställningar kommer att försvinna, tvärtom har branschen anpassat sig efter den svenska arbetsmarknaden.

Del av svenska modellen

– I Sverige är bemanningsbranschen helt integrerad i den svenska modellen, med kollektivavtal och garantilön, säger Lars Walter.

Att använda bemannings­företag sägs ofta vara ett sätt att gå runt lagen om anställningsskydd, las. Exempelvis kan de som är inhyrda jobba på samma arbetsplats i flera år, utan att få fast anställning.

– Men man går inte runt las. De lasas in på bemannings­företaget efter samma regler och får fast anställning där, säger Lars Walter.

Hans forskning visar att garantilönen styr bemanningsföretagen till att bara rekrytera folk som de vet att de kommer att kunna hyra ut. 

– Bemanningsföretagen opererar på en marknad som är mindre reglerad, det är tillgång och efterfrågan som styr, säger Lars Walter.

Sjuksköterskor är en efter­frågad yrkesgrupp och de lyckas ofta få bättre villkor. Men inom andra yrken, där det finns fler arbetssökande än jobb, blir villkoren sämre.

»Jäkla liv på nittiotalet«

En facklig invändning är just de osäkra villkoren. Den oron växte när branschen expanderade efter avregleringen av arbetsförmedlingsmonopolet 1993. 

– Det var ett jäkla liv om bemanningsföretag på nittio­talet. Inhyrd personal kallades för slavarbetare, säger Lars Walter.

Det dröjde fram till 2000 innan både arbetare och tjänstemän i bemanningsföretag fick kollektivavtal med garanti­lön, vilket lugnade kritiken. Lars Walter tror inte att branschen kommer att ses som lika kontroversiell framöver.

– Jag tror att bemanningsbranschen är ett etablerat fenomen som är här för att stanna. Men jag tror inte att den kommer växa överdrivet mycket.

Inlagt av Lage Lagersson (ej verifierad) lör, 01/15/2011 - 14:24
Resonemanget i artikeln tar sikte på helt fel sak när man säger att bemanningsföretag inte rundar LAS. Det är riktigt att den som arbetar länge på ett bemanningsföretag kan LASas in och få en tillsvidareanställning.
Problemet är när arbetsgivare säger upp den egna personalen och kringgår deras återanställningsrätt genom att ta in bemanningsföretag på arbetsuppgifter som de sparkade hade kunnat få återanställning till.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.