Tvist om inhyrda brevbärares löner

POSTEN2011-09-27
De anställda hos Proffice ska enligt kollektivavtalet tjäna motsvarande det genomsnittliga förtjänstläget ute hos den inhyrande arbetsgivaren.

Tvisten gäller personer som arbetat som inhyrda brevbärare hos Posten före 31 maj i år.

– Det är många som jobbat för Proffice hos Posten och det är framför allt studenter. Fler bemanningsföretag kan vara berörda, säger Carina Cajander, ombudsman på IF Metalls Göteborgsavdelning.

De anställda hos Proffice ska enligt kollektivavtalet tjäna motsvarande det genomsnittliga förtjänstläget ute hos den inhyrande arbetsgivaren.

– Snittlönen har varit för låg. De har haft 105 kronor i timmen, men borde åtminstone ha fått 125 till 130 kronor i timmen, säger Carina Cajander.

Förbundet kräver lönen retroaktivt. Den lokala förhandlingen avslutades i oenighet. 20 oktober följer central förhandling.

IF Metall driver tvisten eftersom förbundet har förhandlingsansvaret gentemot Proffice.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.