Bemanningsregler i fokus i nya avtal

AVTALSRÖRELSEN2010-04-13

De senaste veckorna har många nya kollektivavtal
slutits. Flera av dem inne­håller försök att komma till rätta med frågorna om bemanningsföretag.

Under den senaste månaden har bland annat 157 500 metallarbetare, <br>55 000 arbetare inom skogs- och livsmedelsindustrin och 100 000 handelsanställda fått nya kollektivavtal. Flera av avtalen ger 3,2 procents löneökningar på 22 månader. De handelsanställdas avtal löper på
24 månader och ger 4,7 procent för butiksanställda och 3,7 procent för lagerarbetare. Till skillnad från övriga avtal, som ger första lönelyftet 1 juni i år, får de handelsanställda första påslaget 1 april.

Frågan om bemanningsföretag har varit viktig i flera av förhandlingarna.

IF Metall har valt en lösning med en förstärkt återanställningsrätt på sex månader: arbets­givaren får då inte hyra in personal från bemanningsföretag om det finns personer med företrädesrätt.

Skogs- och livsmedelsanställda går en annan väg, där arbetsgivare och fack måste förhandla om behovet av inhyrning överstiger fem veckor. En sådan formulering finns också i Handels avtal.

Journalistförbundet har inte kommit överens med Medieföretagen inom Almega om bemanningsfrågan. Enligt en skrivning i avtalet ska medieföretagen rekommendera sina medlemmar att hantera frågan om bemanningsföretag på ett ansvarsfullt sätt.

Vid denna tidnings pressläggning har Elektrikerförbundet just varslat om strejk för några av sina medlemmar, och öppnar för fler stridsåtgärder. Pappers varsel om blockad mot övertid, nyanställning och ut­ökad bemanning började gälla på måndagskvällen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA