Bildt försökte styra intervju

MEDIA2008-06-18

Om fallet Lars Danielsson togs upp i en studiointervju hotade Carl Bildt med att han plötsligt skulle ”insjukna i influensa eller ställa in intervjun”. Det berättar Lars Adaktusson i Svenska Dagbladet.

Utrikesminister Carl Bildt reser världen runt och tycks representera den svenska regeringen med framgång, inleder Lars Adaktusson i sin krönika i Svenska Dagbladet i dag. Men trots det internationella förtroendet är fallet med Göran Perssons tidigare statssekreterare olöst.

Carl Bildts ovilja att bidra till att Lars Danielsson får relevanta arbetsuppgifter är anmärkningsvärd och politiskt svårbegriplig, skriver Adaktusson och relaterar vad som hände i vintras när han skulle göra en direktsänd studiointervju med Bildt i TV 8:

Inför intervjun meddelade Bildts medarbetare att utrikesministern skulle insjukna i influensa och ställa in intervjun om Adaktusson tog upp fallet Danielsson.

I programmet planerade man ta upp, att Danielsson i en intern UD-hantering var huvudkandidat som ny generalkonsul i Hongkong. När detta stod klart för Bildt deklarerade han enligt Adaktusson, ”att vi fick rapportera som vi ville, men att han aldrig mer skulle medverka i TV 8”.

Efter programmet ska Bildt ha förklarat att man i programmet gått fackets ärenden och eftersom uppgifterna läckt ut var det inte säkert att Danielsson skulle få posten i Hongkong.

”Glöm inte att det är jag som bestämmer”, ska Bildt ha sagt.

Med tanke på att ingen generalkonsul i Hongkong tillsatts finner Adaktusson att Carl Bildts hantering av Danielsson är ovärdig. Och ”har tillsättningen i Hongkong skrinlagts eller ytterligare skjutits upp på grund av medieuppmärksamheten, är den otillständig”, anser Adaktusson.

Han kallar hanteringen av Danielsson för en form av ”vuxenmobbning”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA